Görme engelliler için nesne algılama ve tanımlama sistemi
An object detection and identification system for visually impaired people
- Tez No: 325616
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN AKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyomühendislik, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Bioengineering, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada görme engelliler için engel bildirim sisteminin tasarım adımları anlatılmıştır. Sistem şapkaya monte edilebilecek şekilde tasarlanarak, iki adet ultrasonik sensörden, mikrodenetleyiciden, analog ve sayısal işaret işleme devrelerinden ve titreşim motorlarından oluşturulmuştur.Tezde öncelikle görme engelliler için daha önce geliştirilen elektronik yardımcı cihazların kronolojik sıra ile günümüze kadar olan gelişimi kısaca incelenmiş, bu çalışmalardan hareketle geliştirilmesi gereken ideal yardımcı sistemin özellikleri tartışılmıştır. Ultrasonik dalga kavramı, ultrasonik sensör yapıları, piezoelektrik malzemler ve durum denklemleri ele alınmıştır.Tez kapsamında, PVDF (poli(vinilidin florür)) yapılı yarım konik geometride genişbantlı ultrasonik sensör üretilerek sensörün elektriksel darbeye cevabı, sürekli sinüzoidal işarete cevabı, kapasite ve kayıp faktörü ölçümleri, dalga yayma diyagramının ölçümü yapılmıştır. Sonuçlar literatürde daha önceden belirtilen yöntem ile farklı yarıçapta üretilen yarım çember şeklindeki sensörler ve ticari seramik sensör için tekrarlanarak karşılaştırılmıştır. Üretilen sensörlerin titreşim analizi sonlu elemanlar yöntemi ile gerçekleştirilmiş ve deneysel sonuçlarla kıyaslanmıştır.Üretilen sensörün verici ve alıcı olarak kullanıldığı nesne algılama sisteminin prototipi üretilerek, nesne algılama çözünürlüğü ve menzili ölçülmüştür. Sensör, frekansı doğrusal şekilde kayan sinüzoidal işaret ile uyarılarak, algılanan yankılar darbe sıkıştırma tekniği ile işlenmiş ve yüksek işaret gürültü oranı ile nesneler ve mesafeleri belirlenmiştir. Belirlenen mesafeye göre farklı sayıda titreşim motorunun uyarılması ile nesnenin varlığı ve mesafesi görme engelliye bildirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, design steps of a wearable object alert system for visually impaired are presented. The relevant system is designed so that it can be attached to a hat and consists of two ultrasonic sensors, a microcontroller, analog and digital signal processors and vibration motors.The begining chapters of the thesis involve a brief review of electronic aiding devices for visually impaired in a cronological manner and enlightens requirements on current design issues. The relevant chapters also deal with the ultrasonic wave concept, ultrasonic sensor structures, piezo-electric materials and their state equations.The study involves production of a PVDF made wide-band ultrasonic sensor with a half conical beam pattern. The electrical impulse, steady sinusoidal responses, capacitance and loss factor measurements and beam pattern measurements are achieved for this new sensor. The obtained performance results are compared with half circular sensors of different sizes and traditional ceramic sensors. The vibration analysis of produced sensors were achieved by using Finite Element Method (FEM) and compared with emprical results.The later part of the study involves the production of prototype of an obstacle detection system, in which the originally produced sensor was used as an ultrasonic transmitter and receiver pair. Object identification resolution and range, which are the important parameters, are also measured. By transmitting linear chirp signals, detected echos were processed by using pulse compression technique and objects and their locations were detected with a considerably high S/N ratio. Depending on the detected distance, a specific number of vibration motors are excited and presence and distance of the object is informed to the visually impaired subject.
Benzer Tezler
- Storefront logo recognition and stereo vision based distance estimation
Mağaza logosu tanıma ve stereo görüntü tabanlı mesafe kestirimi
MEHMET BİBERCİ
Yüksek Lisans
İngilizce
2019
Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrolİstanbul Teknik ÜniversitesiBilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ULUĞ BAYAZIT
- Travel companion for visually impaired
Görme engelliler için seyahat şirketi
ABDUL QADIR
Yüksek Lisans
İngilizce
2020
Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve KontrolAltınbaş ÜniversitesiBilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. OĞUZ BAYAT
- Real world mapping for blind or partially sighted people
Kısmi ya da tamamen görme engelliler için haritalama aracının tasarım ve geliştirilmesi
IMANE ASSKOUR
Yüksek Lisans
İngilizce
2022
Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrolİstanbul Aydın ÜniversitesiYazılım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NAIM MAHMOOD MUSLEH AJLOUNI
- Vi̇sual servo control appli̇cati̇on i̇n a humanoi̇d robot usi̇ng depth-camera i̇nformati̇on
Derinlik kamera bilgisini kullanarak insansı robot'ta görsel servo-kontrol uygulaması
AREZOU RAHİMİ
Yüksek Lisans
İngilizce
2014
Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiElektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. ALİ FUAT ERGENÇ
YRD. DOÇ. DR. PINAR BOYRAZ
- E-sağlık uygulamalarının görme engelli vatandaşlar için erişilebilirliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the accessibility of e-health applications for people with visual disabilities
NEDİME BAŞAK KIRÇIL
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
BiyoistatistikAkdeniz ÜniversitesiBiyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. NEŞE ZAYİM