Real world mapping for blind or partially sighted people
Kısmi ya da tamamen görme engelliler için haritalama aracının tasarım ve geliştirilmesi
- Tez No: 730294
- Danışmanlar: PROF. DR. NAIM MAHMOOD MUSLEH AJLOUNI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Görme bozukluğu, yapay zeka, akıllı gözlükler, nesne algılama, Bilgisayar görüşü, visual impairment, smart glasses, objects detection, computer vision, artificial intelligence, and OCR
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yazılım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapay Zeka ve Veri Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Görme bozukluğu olan kişiler, diğer insanların veya özel olarak eğitilmiş köpeklerin yardımına ihtiyaç duymadan basit günlük aktivitelerini yaparken birçok sorunla karşı karşıya kalırlar. Bu çalışma, optimal bir çözüm tasarlamayı ve geliştirmeyi amaçlamaktadır. Çözüm, bilgisayarla görme, akıllı metinden sese dönüştürme, nesneleri ve/veya engelleri algılama ve bilgiyi sözlü olarak aktarma gibi yapay zeka teknolojilerine dayanacaktır. Bu, akıllı gözlükler ve bastonlar gibi modern yardım teknikleri sunacak ve muhtaçların iç ve dış mekanlarda gezinmesine yardımcı olacaktır. Çözüm ayrıca bir kitap okuma özelliği de sağlayacaktır. Bu çalışmada, iç ve dış mekan nesne algılama, engel algılama, gerçek zamanlı metin tanıma ve sese dönüştürme sunan bir sistemdir, kullanıcılara navigasyon ve algılama sorunlarının üstesinden gelmelerine yardımcı olacak bilgiler sağlayacaktır. Sistemin belirlenen görevi etkin bir şekilde yerine getirme yeteneğini, normal gün ışığı, yüksek veya parlak ışık ve toplam karanlık altında alet performansı dahil olmak üzere çevresel test koşullarını kontrol etmek için kapsamlı bir test yapılacaktır. Metinden sese yeteneği test edildi, bu durumda sistem video altyazılarını ve görüntülerden gelen metni eşit derecede iyi tespit etti. Sonuçlar, sistemin her durumda eşit derecede iyi performans gösterdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
People who have visual impairment face many problems doing their simple daily activities without needing the help of other people or specially trained dogs. In this study, it is intended to design and develop an optimal solution. The solution will be based on artificial intelligence technologies such as computer vision, intelligent text to voice conversion, detecting objects and/or obstacles, and conveying the information verbally. This will offer modern assistance techniques such as smart glasses and canes, helping the needy to navigate indoor and outdoor. The solution will also provide a book reading capability. In this study, a system offering indoor and outdoor object detection, obstacle detection and real-time text recognition and conversion to audio will provide users with information to help them overcome their navigation and detection problems. To investigate the ability of the system to achieve its designated task effectively, it has been tested under different environmental conditions including effective performance under high light, darkness the results indicates that the system performs equally well in both cases. The text to voice ability was tested, in which case the system detected video subtitles and text from images equally well.