Cyclamen graecum link. ekstraklarının aktif bileşenlerinin karakterizasyonu, antioksidan ve histolojik etkilerinin belirlenmesi
The characterization of active companents of cyclamen graecum link. Extracts and the determination of their antioxidant and histological effects
- Tez No: 325794
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN MAMMADOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Cyclamen, Antioksidan Aktivite, Trake, Cyclamen, Antioxidant activity, Trachea
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Geofitlerin en önemli özelliklerinden biri soğan, tuber ve rizomlarının içerdikleri etken maddeler sayesinde tedavi maksatlı kullanılmalarıdır. Bu etken maddeler birçok hastalığın sebebi olan vücuttaki zararlı serbest radikalleri etkisiz hale getiren antioksidan özelliğe sahiptirler. Geofitler arasında önemli bir cins olan Cyclamen L. Primulacea (Çuhaçiçeğigiller) familyasına aittir. Bu çalışmada Cyclamen graecum Link. türünün farklı çözücülerde (etanol, metanol, benzen, aseton) hazırlanmış ekstraklarının antioksidan aktivitesi ve trake dokusu üzerindeki histolojik etkisi değerlendirilmiştir. Antioksidan aktivitenin belirlenmesinde DPPH ve ß-karoten-Linoleik asit yöntemi kullanılmıştır. Cyclamen graecum Link. ekstraklarında en yüksek antioksidan aktivite (%80,2 ± 0,6) yerüstü kısmının etanollü ekstraktında elde edilmiştir. C. graecum bitkisinin 1 mg/ml/lik hazırlanan ekstraktlar arasında en yüksek serbest radikal giderim aktivitesi yerüstü kısımının etanollü ekstraktında (%97,3 ± 0,55) bulunmuştur. Ayrıca bu ekstrelerin toplam fenolik içerikleri de belirlenmiştir. Bitkinin 0,1 gr/lt ve 0,3 gr/lt ekstraktlarının oral olarak verildiği sıçanların trake dokusu mukus materyali nötral şekerlerinin yoğunluğunda, gruplar arasında belirgin bir farklılık gözlenememiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most important features of Geophytes is their use for therapeutic purposes thanks to their active substances found in onions, tuber and rhizomes. These active substances neutralize harmful free radicals in the body which cause many diseases showing their antioxidant properties. Cyclamen L. which belongs to Primulaceae (primula) family is an important genus in Geophytes. In this study, the histological effects on tracheal tissue and antioxidant activity of extracts prepared in different solvents (ethanol, methanol, benzene, and acetone) of Cyclamen graecum Link. were investigated. DPPH and ß-carotene-linoleic acid methods were used for the determination of antioxidant activity. The highest antioxidant activity (80.2% ± 0.6) in the Cyclamen graecum Link. extracts was obtained from ethanol extracts of the above ground part. The highest free radical removal activity in-between of extracts prepared with 1 mg/ml of C. graecum plant was found in the ethanol extracts (97.3% ± 0.55) of the above ground part. In addition, the total phenolic contents of these extracts were also determined. A significant difference could not be observed in the intensity of neutral mucosubstances of the trachea in the groups of 0,1 gr/L and 0,3 gr/L plant extracts administered orally to rats.