367 tartışmaları bağlamında siyasi krizler: Aktörler, sebepler, boyutlar
The context of discussions in 367 political crisis: Actors, reasons, dimensions
- Tez No: 325861
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Political Crisis, Political Parties, Political Leader
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı 2007 Cumhurbaşkanı Seçiminin aktörlerini, nedenlerini ve boyutlarını belirlemektir.Araştırma kapsamında, cumhurbaşkanı seçiminde aktörlerin ordu, siyasi lider ve siyasi partiler olduğu tespit edilmiştir. Seçim sürecinde yaşanan gerginliklerin siyasal partilerden kaynaklanan stratejik ve taktiksel nedenlerden olabildiği görülmektedir. İnanç sistemleri üzerinde de yoğunlaşan krizin nedeni, din ve laiklik eksenlerinde yaşanan gerilim olarak ta tespit edilmiştir. Din ve laiklik çatışması siyasi krizlerinin kutuplaşma boyutunu da göstermiştir
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the actors, reasons, and dimensions of 2007 Presidency Elections.In the scope of study, in the election of presidency, it was determined that the actors were army, political leaders, and political parties. It seems that the stresses experienced in the election process can be resulted from strategic and tactical reasons. The reason for the crisis concentrated on belief system was identified as stress experienced in the axis of religion and laicism. Confliction between religion and laicism also showed the polarization dimension of political crises.