Bazı değişkenler açısından okul öncesi dönemdeki çocukların sosyal becerilerinin ve ailelerinin ebeveynliğe yönelik tutumları
According of some variables social skills of preschool children? and their parents attitudes
  1. Tez No: 325860
  2. Yazar: ASIM DENİZ ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZARİFE SEÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveynlik, tutum, sosyal beceriler, okulöncesi dönem, Parenthood, attitude, social skills, preschool period
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmanın amacı, okulöncesi eğitim kurumlarına devam eden 5?6 yaş grubu çocukların bazı kişisel özelliklerine göre Anasınıfı ve Anaokulu Davranış Ölçeği sosyal beceriler alt boyutu (sosyal işbirliği, sosyal bağımsızlık, sosyal etkileşim) puanları ve ebeveynlerinin (annelerinin ve babalarının) ebeveynliğe yönelik tutum ölçeği (ilgi, yeterlilik, doyum) puanları farklılaşmakta mıdır? Sorusuna cevap aranmıştır.Araştırma, çocukları okulöncesi eğitim kurumlarına devam eden 227 öğrenci ve bu öğrencilerin annesi ve babası üzerinde yürütülmüştür. Veriler ?Anasınıfı ve Anaokulu Davranış Ölçeği Sosyal Beceriler Alt Boyutu? ve?Ebeveynliğe Yönelik Tutum Ölçeği- Anne ve Baba Formu? kullanılarak toplanmıştır ve Araştırmada, veri toplama araçlarında elde edilen veriler, SPSS 16,0 (The Statistical Package for The Social Sciences ) sosyal bilimler için veri analizi paket programı kullanılarak verilen iki aritmetik ortalama arasındaki farkın anlamlılığını test etmek için t testi, ikiden fazla grubun bir anda karşılaştırılmalarını sağlamak için F testi, , farkların nerden kaynaklandığını tespit etmek için de Tukey testiyle analiz edilmiştir.Araştırma bulgularına göre, Çocukların devam ettiği kurum türlerinin (özel ya da resmi) anasınıfı ve anaokulu sosyal beceriler alt boyutlarında sosyal bağımsızlık alt boyutu hariç diğer boyutlarda önemli bir etkiye sahip olduğu, Çocukların annelerinin yaşının annelerin ebeveynliğe yönelik tutum ölçeği alt boyutlarından (ilgi, algı, doyum, genel) ilgi ve doyum puanları üzerinde fark olduğu ancak yeterlilik ve genel tutum puan ortalamalarında fark olmadığı, Çocukların babaların sahip olduğu çocuğun cinsiyetinin babaların ebeveynliğe yönelik tutum ölçeği ilgi, doyum, genel tutum puan ortalamalarında önemli bir etkiye sahip olduğu ancak yeterlilik algısında önemli bir etkiye sahip olmadığı, Babaların eğitim durumunun babaların ebeveynliğe yönelik tutum ölçeği ilgi, doyum, genel tutum puan ortalamalarında önemli bir etkiye sahip olduğu ancak yeterlilik algısında önemli bir etkiye sahip olmadığı sonuçlarına ulaşılmıştır.Bulgular sosyal beceriler ve ebeveynlik tutumlara yönelik yazın alanları çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is the investsgation for the answer of the question whether behavioral scale scores of scoial skills such as social collaboration, social independence and social interaction, according to some personal characteristics of preschool children and kindergarten whose age is about 5-6, differ from the attitude scale scores such as interest, competence and a sight of their parents in relation to parenthood.Research was conducted on 227 students who go on preschool education institutes and those students? mother and father. Data is picked up by using ?Preschool and Kindergarten Behavior Scale? and ?Attitude Scale İn relation to Parenthood- Mother and Father Form?and İn Research, the data gathered data collection tools is analysed by the tests of SPSS 15,0 which mean The Statistical Package for The Social Sciences, The T test which between two arithmetic mean given by using data analysis package program for social sciences, the F test is to determine the difference between more than two groups at a time, and Tukey test which is to measure from where the differences origin.According to research findings, İnstute types which are private or offical that children contiue has a significant impact on preschool and kindergarten social skills sub dimension , and the other dimensions, except the social independence . Children mothers?age is the difference in interest and sight points which are the sub-dimensions of attitude scale in relation to parenthood such as attention, perception, satisfaction, general. Children fathers who have children sex, have an important impact on attitude scale, attention, satisfaction and general attitude point means, in relation to parenthood but don?t have an important impact on sigh points. İt is reached outthat father education status has an significant impact on attiude scale in relation attention, statisfaction and general attitude point means, but hasn?t an important impact on the perception of competence.Findings are discussed within the framework of areas of social skills and the attitudes of parenthood.