Faizsiz sistemde bankacılık anlayışı ve kredi işlemleri
Understanding of interest-free banking system and credit operations
- Tez No: 325869
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİKAİL ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Faizsiz Bankacılık, Katılım Bankası, Nakdi Kredi, Interest Free Banking, Participation Bank, Cash Credit
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Yaşanan gelişmeler neticesinde son yıllarda dünyada, hızla yaygınlaşan faizsiz bankalar, modern bankaların yaptıkları işlemlerden farklı olarak faiz enstrümanına kârışmadan faaliyetlerini yerine getirmektedirler. Ülkemizde de faizsiz bankacılığın kurulmasına ilişkin olarak hazırlanan ilk yasa 1983 yılında çıkmış ve ilk faizsiz banka ?Özel Finans Kurumu? adıyla 1985 yılında kurulmuştur. Katılım Bankaları alanında ilk düzenlemeler ise 1999 yılında gerçekleştirilmiştir ve altı yıllık süreç sonunda Özel Finans Kurumları adı altında çalışan faizsiz bankaların isimleri 2005 yılında Katılım Bankaları olarak değiştirilmiştir.Ülkemizde faaliyette bulunan katılım bankalarına bakıldığında iki temel amaç çerçevesinde hareket etmektedirler. Bunlardan ilki kişi ya da kurumların ekonomik ve sosyal yaşamlarında faizin sebep olduğu sömürüyü, haksızlığı ve dengesizliği ortadan kaldırmak, ikinci olarak da başta bankacılık ve finans sektörü olmak üzere genel ekonomik sisteme olumlu katkı sağlamak amacıyla atıl duran fonları helal yoldan ekonomik alana çekilmesini sağlamaktadır.Çalışmada faizsiz prensiplerde faaliyet gösteren bankaların müşterilerine, faizsiz nakdi kredi verilebilmesi hedeflenmiştir. Geliştirilen modelin hem ticari hayatın geliştirilmesine, hem de başta Türkiye'de faaliyet gösteren katılım bankaları olmak üzere tüm faizsiz bankaların finansal sektör içerisinde ki payının ve etkinliğinin artırılmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Interest-free banks which are rapidly expanding in recent years as a result of developments in the countries of the world fulfill their sevices unlike modern banks? actions without interfering interest. The first law which is prepared regarding the establishment of interest-free banking came out in 1983 and in this context; the first interest-free banking was established in 1985 under the name of“Private Finance Agency”. And first regulations were made in 1999 as Participation Banks and at the end of the six-year period the name of interest free banks operating under the name of private financial institutions were amended as participation banks.Participation banks operating in our country are acting within the framework of the two main objectives. First of these is to eliminate the exploitation, injustice, and the imbalance caused by interest in economic and social lives of the people or institutions. And the second one is to provide taking of the idle funds to the economic area canonically lawful way in order to provide a positive contribution to the overall economic system and particularly banking and finance sector.Interest-free to customers of the banks operating principles, the study, aimed to grant cash loans. The model developed in both the development of commercial life, as well as participation banks operating in Turkey, particularly in the share of all interest-free banks in the financial sector and are expected to contribute to increase the efficiency.