Vergi teşvik politikası ve Türkiye'de Ar-Ge faaliyetlerine yönelik vergi teşvikleri
Tax incentive policy and tax incentives to R&D activities in Turkey
- Tez No: 325870
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Vergi Teşvikleri, Ar-Ge Faaliyetleri, Teknoloji Gelişimi, Tax İncentives, R&D activities, Tecnology development
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Vergi teşvikleri gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kullanılan vazgeçilmez ekonomi politikalarıdır. Gelişmekte olan ülkelerde teşvikler genellikle ekonomik gelişimin devamı ve ekonomik stabilite için kullanılmakla birlikte makroekonomik bir araç olmasının yanında bölgesel dengesizlikler ve işsizlik gibi sorunların çözümünde ekonomik ve sosyal araç olarak ta kullanılmaktadır.Küreselleşme sürecinde ciddi rekabet politikaları ve araçlar ülkelerin stratejilerini değiştirmektedir. Teknoloji ile ilgili ekonomik politikalar oldukça önemlidir. Teknolojiye verilen önem ile heyecan verici değişiklikler uluslararasında yaygınlaşmıştır.Ar-Ge faaliyetleri sonucu yeni teknolojik gelişimler verimlilik artışında öncüdür. Farklı bilim adamları tarafından yürütülen araştırmalar Ar-Ge faaliyetleri ve ekonomik büyümeye verilen önem arasında pozitif bir korelasyon olduğunu göstermektedir. Bu nedenle ülkeler ekonomi politikalarında Ar-Ge faaliyetlerini desteklemekte ve GDP içindeki Ar-Ge payını artırmaya çalışmaktadırlar.Bu çalışma, vergi teşvik politikaları ve Ar-Ge faaliyetlerine yönelik teşvik politikasını değerlendirmek niyetindedir. Ek olarak çalışmada Türkiye'de uygulanan Ar-Ge faaliyetlerinin ekonomik önemi vurgulanmış, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu (4691 sayılı yasa) ile getirilen teşvikler incelenmiş ve Ar-Ge faaliyetleri Desteklenmesi Hakkında Kanun (5746 sayılı yasa) incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Tax incentives are indispensable economy policies used in developed and developing countries. In devoloping countries, the incentive usually are used for maintaining economic stability and sustaing devolopment activation, in devoloping countries beside macroeconomic instrument, economic or social aims such as eliminating regional unbalance and increasing employment.Along with globalization, severe competition policies and instruments has changed economic strategies of countries. Economic policies related to technology is very important. Together with the importance given to technology, exciting changes have become widespread across nations.New technological innovations, is the pioneer in productivity growth as a result of R & D activities. The researches carried out by different scholars show that there is a positive correlation between the importance given to R&D activities and economic growth. Therefore the countries, in their economic policies, support R&D activities and attempt to increase R&D expenditures in GDP.This study intends to examine, tax incentive policies and incentive policy toward R&D activities. İn addition, the economic importance of R&D activities are emphasized and examined the incentive brought by the Act on Tecnology Development Regions (Law No:4991) and Act on Supporting R&D activities (Law no:5746) implemented in Turkey.