Seyahatin sosyolojik imkanı: Evliya Çelebi Seyahatnamesi örneği
The sociological posibility of travel: Evliya Celebi's Seyahatname example
  1. Tez No: 325884
  2. Yazar: MEHMET UĞRAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÖKSAL ALVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Seyahat, Seyahat Sosyolojisi, Seyyah, Seyahat Anlatsı, Evliya Çelebi, Travel, The Sociology of the Travel, Traveler, Narration of Travel, Evliya Çelebi
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada seyahat kavramının sosyolojik mahiyeti tartışılmıştır. Seyahatin sınırlarında seyyah ve seyahat anlatısı olguları ele alınmıştır. Seyyah belli bir açıdan görür ve gördüklerini belli bir formda aktarır. Bu formlar tarih boyunca farklı şekillerde olagelmiştir. Seyahat anlatısı hepsini kapsayan bir olgudur. Bireysel olarak seyahatin özneye yaptığı etki içsel bir durumdur. Süreçte başkalarıyla karşılaşıldığı ortamda ise seyahatin toplumsal yönleri görülür. Seyahat eden öznenin seyahat aktarımı başka diyarlara olan merakı giderici özelliktedir. Seyahat anlatısı da aslında küçük bir seyahate sebep olan pencereler üretir.Çalışmanın ikinci kısmında Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nin genel bir kapsamı çıkarılmıştır. Evliya Çelebi'nin zihin dünyası minvalinde seyahat imgeleri belirlenmeye çalışılmıştır. Evliya Çelebi'nin anlattıklarından yola çıkarak bir çerçeve üretilmiştir. Bu çerçevenin kapsadığı bilgi şekillerinin sosyolojik mahiyeti tartışılmıştır. Evliya Çelebi'nin seyahati boyunca karşılaştığı insan manzaraları ?insana seyahat? başlığı altında değerlendirilmiştir. İnsana seyahat etmenin sosyolojik bilgisine değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been discussed the sociological content of travel concept. In the border of travel, traveler and facts of travel narration have been handled. Traveler sees in a certain perspective and he transfers in a certain form whatever he saw. These forms have been being in different ways throughout the history. Narration of travel is a fact that is comprising all of it. İndividually, it is an internal situation that travel impacts subject. When the traveler encounter others, social aspects are observed in the travel process. Transfer of the subject, who travels, has a feature that it can satisfy curiosity about foreign countries. Narration of travel, actually, produces windows which cause a mini travel.In the second part of this study, Evliya Çelebi's Seyahatname's general coverage has been abstracted. In the way of Evliya Çelebi's mental world, images of travel has been tried to find out. To begin from the narration of Evliya Çelebi, a frame has been produced. Sociological content of all knowledge forms of these frame has been argued. Human appearances, which Evliya Çelebi encounter with thoroughout his travel, are evaluated under the title of ?Travel to Human?. It has been mentioned the Sociological knowledge of ?travel to human.?