1923-1938 yılları arasında yerel basında Konya ekonomisi
The economy of Konya in local press between 1923 and 1938
- Tez No: 325887
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKDİR BULUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Türkiye Ekonomisi, Konya, Konya Ekonomisi, Yerel Basın, Konya Yerel Basını, Turkey, Turkish Economy, Konya, The Economy of Konya, Local Press, The Local Press of Konya
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Cumhuriyet'in kuruluş yıllarından itibaren izlenen ekonomi politikalarına bakıldığında 1923-1929 yılları arasında nispeten liberal politikalar izlendiği, 1930-1938 yılları arasında ise devletçi politikaların ekonomide etkinlik kazandığı görülmektedir. Özellikle 1923-1929 yılları arasında izlenen politikalara İzmir İktisat Kongresi yön vermiştir. İlerleyen dönemde ise 1929 Buhranı, devralınan borçların ödeme vadesinin gelmiş olması ekonomiye devlet müdahalesini gerektirmiştir. Bu dönem boyunca Türkiye ekonomisi dışa kapanarak korumacı bir politika izlemiştir.1923-1938 Yılları arasında Konya şehrinin iktisadi gelişmişlik düzeyine bakıldığında, şehrin tarımsal üretimin merkezi olduğu ancak kuraklık nedeniyle tarımsal üretimde ciddi düşüşler yaşadığı, tarımın ilkel metotlarla yapılmasının da üretimde istenen artışı sağlamaya yetmediği görülmektedir. Şehir önemli ticaret yollarının kesişme merkezi olduğu için ticari faaliyet dönemin diğer şehirleri ile kıyaslandığında gelişmiş düzeydedir. Şehir dışına buğday başta olmak üzere birçok tarımsal ve hayvansal ürün gönderilmektedir. Kendine yetecek kadar sermayesi bulunan girişimciler küçük çaplı ticari faaliyette bulunmuşlar, sermayenin tek bir elde toplanarak geniş çaplı üretim tesisleri kurulması mümkün olmamıştır. Dönemin öne çıkan en önemli tesisi Ereğli Bez Fabrikası olmuştur.Bu çalışmada 1923 ile 1938 yılları arasında Türkiye Ekonomisi içerisinde Konya ilinin iktisadi ve sosyal faaliyetleri, yerel basın gözüyle incelenmiş ve bu bağlamda Konya'da o yıllarda faaliyette bulunan Babalık Gazetesi, Ekekon Gazetesi, Yenises Gazetesi ve Zaman Gazetesi taranarak şehre ait tüm ekonomi ile ilgili haberlere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYLooking at the economy policies of the Republic from the beginning of its foundation , it is seen that between 1923 and 1929 relatively liberal economy policies were dominate while between 1930 and 1938 statist economy policies were effective. Especially İzmir Economy Congress was guided the economy policies between 1923-1929. In the following period 1929 depression and the date of payment of debts which were taken from Ottoman Empire, required state intervention in the economy. During this period, Turkey's economy followed a policy of protectionism and close out.Looking at the economic level of development of the city of Konya between the years of 1923-1938, it is seen that the city was the center of agricultural production. But due to the drought, the city was experienced serious declines in agricultural production and because of the primitive methods of agriculture, production level was insufficient to provide desired increase. The city was in the center of the intersection of important trade routes so commercial activity of the city was advanced relativly to the other cities which are compared in the period. Especially wheat and agricultural and animal products were sent out of town. Entrepreneurs who had self-sufficient capital did commercial activity in the small-scale, it was impossible to collect capital in a single form and establish large-scale production facilities. Ereğli Cloth Factory was the most important facility in the period.In this study, economic and social activities of Konya city in Turkish economy was examined by using local pres. In thıs context the Newspaper of Babalık, Ekekon, Yenises and Zaman are investigated and the news about the economy are presented.