Tamil sorunu: Tarihsel gelişim, çatışma süreci ve çözüm
Tamil issue: Historical development, conflict process and solution
- Tez No: 325886
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Tamil Problem, Human Rights Abuses, Terrorism, Self Determination, Nation State, Ethnic Conflict
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
11 Eylülsonrasında Sri Lanka Hükümeti,uluslararası aktörlerle beraber, başat güçlerin ve bölgesel güçlerin terörle mücadele söyleminde yeralmıştır. Sri Lanka Hükümeti,bu süreçten Terör örgütü Tamil Kaplanlarını yok etmeye yönelik en çok yararlanan ve kazançlı çıkan ülke olmuştur.Batı çatışma çözüm perspektifi, Tamil Sorunu'nu Avrupalılaştırak çözmek istemiştir.Bundan dolayı, Sri Lanka Hükümeti geçmişte Tamil Sorunu'nu çözmek için ılımlı yollar denemiş Fakat ne Sri Lanka'nın ne de Tamil Kaplanları'nın sorunu çözmeye istekli olmaması süreci başarısız kılmıştır. Gerçekte Sri Lanka Hükümeti, Sinhalese devleti kurmak istiyordu, bundan dolayı Tamillerin isteklerini reddetti. Üstelik Tamil Kaplanları'da, adanın kuzeyinde bağımsız Tamil devletini kurmakistiyordu.Bundan dolayı 2009 yılında LTTE, Sri Lanka Hükümet Kuvvetleri tarafından çökertildi. 2009 Mayıs'ının sonunda 300 bin kişi yerinden olmuş (en az 50 bin tanesi çocuktur) adanın belli bölgelerine 40 tane kamp kurulmuştur. Sri Lanka Hükümeti, krizi yanlış yönlendirmesi sebebiyle, Sri Lanka Hükümeti, birçok insan hakları ihlalleri yapmış buna rağmen, BM tarafından bir yaptırıma uğratılmamıştır. Sivil savaş boyunca uluslararası toplum, Sri Lanka Hükümeti'ne demokrasi konusunda yeteri derecede baskı yapmamıştır. Bugün, Sri Lanka Hükümeti, Tamil Kaplanları adlı ayrılıkçı bir örgüte sahip değil fakat, Sri Lanka'da insan hakları ihlalleri devam etmektedir. Bu tez, Tamil Meselesi'ni analiz etmek istemektedir.Ayrıca bu tez, Sri Lanka Hükümeti'nin çatışmayı çözme metodlarına odaklanmaktadır.Anahtar Kavramlar: Tamil Sorunu, İnsan Haklarıİhlalleri, Terörizm, Kendi Kaderini Tayin Etme, Ulus Devlet, Etnik Çatışma
Özet (Çeviri)
After 11 September, Sri Lanka took sides with international actors in international counter terrorism discourse of regional and dominant powers. Sri Lanka Government, which benefited from this process, took advantage of the opportunity to exterminate Tamil Tigers, which is the source of violence. Western conflict solution perspective wanted to solve the Tamil Problem through European devices (Europeanization). Therefore Sri Lanka tried to moderate ways in the past, but neither government and Tamil Tigers was wished to solve the problem. In fact, Government of Sri Lanka wants to create a Sinhala state; thereby she rejected demands of Tamils. Also, Tamil Tigers wants to build up a Tamil State in North of Sri Lanka Island. Thusly, Tamil Tigers was collapsed in 2009 by Sri Lankan forces.By the end of May 2009, an additional 300,000 displaced people had fled fighting and were detained in some 40 camps spread across four districts (at least 50,000 are children). The Sri Lankan Government misrepresented the scale of the crisis. So Sri Lanka has a lot of human right abuses but the Government has not been punished by United Nations. During the civil war, international society did not enough pressure on the government of Sri Lanka for democracy. Today, Sri Lanka does not have the Tamil separetist groups, but human right abuses are going on. Shortly, the thesis wants to analyse Tamil Issue.Also the thesis focuses on the government of Sri Lanka of conflict solution methods of the Tamil Problem.