60-72 aylık çocukların duyguları anlama becerilerinin sosyal problem çözme becerilerine etkisinin incelenmesi
Studying effect of emotion understanding skills of 60-72 months old children on their social problem solving skills
- Tez No: 325903
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEZBAN TEPELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Sosyal Problem Çözme Becerisi, Duyguları Anlama Becerisi, Preschool Education, social problem solving skills, emotion understanding skills
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmanın genel amacı 60-72 aylık çocukların duyguları anlama becerilerinin sosyal problem çözme becerilerine etkisi incelemektir. Bu genel amaç çerçevesinde çocukların sosyal problem çözme becerileri, çocukların demografik özelliklerine (cinsiyet, yaş, kardeş sayısı, eğitim süresi) ve ailelerinin demografik özelliklerine (ailenin sosyo-ekonomik durumu, annenin ve babanın öğrenim durumu) göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir.İlişkisel tarama modelinde düzenlenen araştırmanın çalışma grubu; 2011-2012 öğretim yılında Konya il merkezine bağlı Selçuklu, Meram ve Karatay'daki okul öncesi eğitim kurumlarından tesadüfî olarak seçilen bağımsız anaokulları ve ilköğretime bağlı anasınıflarında eğitim gören 60-72 aylık 350 çocuktan oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak ?Denham Duygu Anlama Testi? ve ?Wally Sosyal Problem Çözme Testi? kullanılmıştır.Araştırma sonucunda elde edilen veriler SPSS 13.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Cinsiyet, yaş ve okul öncesi eğitim kurumuna devam süresi değişkenlerinin çocukların sosyal problem çözme beceri puan ortalamaları üzerindeki etkisini test etmek amacıyla ?t testi?; duyguları anlama becerileri, kardeş sayısı, ailenin aylık toplam geliri, anne-baba öğrenim durumu değişkelerinin, çocukların sosyal problem çözme beceri puan ortalaması üzerindeki etkisini test etmek amacıyla ise ?ANOVA? kullanılmıştır.Araştırma sonucunda duyguları anlama becerileri, yaş, kardeş sayısı, okul öncesi eğitim kurumuna devam süresi ve anne öğrenim durumuna göre çocukların sosyal problem çözme becerilerinin farklılaştığı görülmüştür. Ancak cinsiyet, ailenin aylık toplam geliri ve baba öğrenim durumu değişkenlerinin çocukların sosyal problem çözme becerisi üzerinde etkili olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The general purpose of this research is to study the effect of emotion understanding skills of 60-72 months old children on their social problem-solving skills. Within the framework of this general purpose children's social problem-solving skills were examined to see if it differs according to children's demographic characteristics (gender, age, number of siblings, years of education) and demographic characteristics of families (family socio-economic status, mother's and father's education levels).Working group of this research which was conducted in a relational screening model is composed of 350 60-72 months old children attending to randomly selected pre-school education institutions, independent kindergartens and nursery classes within primary schools in Selcuklu, Meram and Karatay connected to Konya province center. As a data collection tool `Denham?s Affect Knowledge Test? and `Wally Social Problem-Solving Test? was used in the study.The data obtained from the study were analyzed by using SPSS 13.0.“t test”was used in order to test the effects of variables such as gender, age and period of attending to pre-school educational institution on children?s mean score of social problem-solving skills; while `one-way analysis of variance? (ANOVA) was used in order to test impacts of variables such as emotion understanding skills, number of siblings, family's total monthly income, parents' education level on children?s mean score of social problem solving skills.At the result of the research, social problem-solving skills of children was found to differ according to understanding of emotions, age, number of siblings, period of attending to pre-school educational institution and mother's education level. However, gender, family's total monthly income and fathers' education variables were determined to have no impact on children's social problem solving skills.