Aşağı büyük menderes havzası'nın son Tunç Çağı tarihi coğrafyası
Historical geography of the lower meander basin at late bronze age
  1. Tez No: 325936
  2. Yazar: HÜSEYİN GÜNEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN AKDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Tarih, Archeology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hitit, Batı Anadolu, Ahhiyawa, Arzawa, Millawanda, II. Mursili, Tarihi Coğrafya, Son Tunç Çağı, Hittites, Western Anatolia, Ahhiyawa, Arzawa, Millawanda, 2nd Mursili, Historical Geography, Late Bronze Age
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
M.Ö. II. Binyıl'da Ortadoğu'daki önemli uygarlıklardan birisi olan Hititler Orta Anadolu merkez olmak üzere Anadolu'nun ilk devlet teşkilatını kurmuşlardır. Bu güçlü devletin hüküm sürdüğü tarihlerde Anadolu'da daha küçük çapta bölgesel idari yapılanmalar vardı. Bu idari yapılanmalardan bir kısmı da Batı Anadolu'da yer almaktaydı. Batı Anadolu aynı zamanda, Hitit Devleti ile Ahhiyawa ve Arzawa Ülkeleri arasındaki büyük mücadelenin yaşadığı bir bölgedir. Hititler'in bu bölgede iskan amaçları olmasa da dolaylı olarak hâkimiyetlerini devam ettirmek istemekteydiler. Ahhiyawa ve Arzawa zaman zaman Hitit'in bölgede hissedilen gücünü parçalamaya çalışmışlardır. Bölgedeki çok daha küçük yönetimler ise varlıklarını sürdürebilmek için bazen Ahhiyawa Krallığı'nın ya da Arzawa Krallığı'nın bazen de Hitit'in yanında yer almışlardır.Hitit Devleti ve Ege Havzası Kültürleri arasındaki ilişkiler ülkemizde son yıllarda gittikçe artan oranda ilgi görmeye başlamıştır. Bunun sebebi de hiç şüphesiz yeni yazıtların ve arkeolojik diğer buluntuların açığa çıkmasıdır.Bu yüksek lisans tezinde, Hitit metinlerinden ve coğrafi özelliklerden faydalanarak, belirtilen bölgenin ve yakın çevresinin Hitit metinlerinde geçen isimlerinin lokalizasyonları hakkında var olan görüşler bir araya getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hittites, one of the major civilizations in middle east, established the first state organization in the center Anatolia. This is dominated by a strong state to a lesser extent at the regional administrative structures in Anatolia. This is part of the administrative structures were located in the western Anatolia. Western Anatolia at the same time, the Hittite Empire and the great struggle between Ahhiyawa and Arzawa Countries inhabited area. Although the purposes of the Hittites settled in this region indirectly calling to us to maintain dominance. Ahhiyawa and tried to break the power of Arzawa from time to time Hittites felt in the region. Much smaller than the governments in the region to keep their kingdom is sometimes Ahhiyawa sometimes Hittite or sometimes sided with the Kingdom of Arzawa.Between Hittite Kingdom and Aegean Basin?s relationship in our country, interest to see increasingly in recent years. The reason for this, new inscriptions and archaeological finds revaliotion certainlyIn this master thesis, utilizing Hittites texts and geographical feature, the stated regions and closed circumference?s tried to explain existed opinions for localization in excess of the Hittites texts.