Öğretmenlerin örgütsel güvenleri ile örgütsel adanmışlıkları arasındaki ilişki(Ümraniye ilçesi örneği)
The relation between teachers' organizational trust and organizational commitment (Ümraniye ilçesi örneği)
  1. Tez No: 325993
  2. Yazar: ABİDİN NARMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel adanmışlık, Güven, Örgütsel Güven, Organizational commitment, Trust, Organizational confidence
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırma; ilköğretim okulunda görev yapan öğretmenlerin, örgütsel adanmışlık ve örgütsel güven düzeylerinin belirlenmesi, öğretmenlerin örgütlerine hissettikleri adanmışlık düzeyleri ile örgütlerine duydukları güven arasında ilişkilerin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Amaç doğrultusunda; kişisel bilgi formu, örgütsel adanmışlık ve örgütsel güven ölçeklerinden oluşan anket formu; 2011-2012 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Ümraniye İlçesinde faaliyet gösteren 10 ilköğretim okulunda görev yapan ve anket uygulamasını kabul eden 306 öğretmene uygulanmıştır.Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 17.0 istatistiksel paket programı yardımıyla analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin demografik özelliklerinin belirlenmesinde yüzde ve frekans istatistiklerinden, örgütsel adanmışlık ve örgütsel güven düzeylerinin belirlenmesinde ise ortalama ve standart sapma istatistiklerinden yararlanılmıştır. Öğretmenlerin örgütsel adanmışlık ve örgütsel güven düzeyleri arasındaki ilişkilerinin belirlenmesinde korelasyon analizinden, örgütsel adanmışlık düzeylerinden örgütsel güven düzeylerinin etkilenme durumunun test edilmesinde ise regresyon analizine başvurulmuştur.Araştırma sonucunda; öğretmenlerin örgütlerine karşı yüksek düzeyde adanmışlık hissettikleri ve fiziksel adanmışlık düzeylerinin, bilişsel ve duygusal adanmışlık düzeylerinden daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Araştırmada; öğretmenlerin yöneticilerine ve çalışma arkadaşlarına güven düzeylerinin yüksek, örgütün kendisine olan güven düzeylerinin ise orta derecede olduğu ve öğretmenlerin örgütün kendisine güven düzeylerinin, yöneticiye ve çalışma arkadaşlarına güven düzeylerinden daha düşük olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.Araştırmada ayrıca; öğretmenlerin örgütsel güven ve örgütsel adanmışlık düzeyleri arasında istatistiksel açıdan pozitif yönlü anlamlı ilişkilerin olduğu saptanmıştır. Diğer bir ifade ile öğretmenlerin örgütlerine olan güven düzeyleri arttıkça örgütsel adanmışlık düzeyleri de aynı doğrultuda artmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research is prepeared in order to determine the level of organizational commitment and confidence of elementary school teachers and to examine the relation of their organizational trust and commitment. For this reason, personal information forms and questionnaires which contain organizational commitment and confidence scales are applied to 306 teachers from ten elementary schools in İstanbul in 2011-2012 academic year.The data gained from the questionnaires has been analyzed by SPSS 17.0 statistical program. To determine the demographic attributes of teachers, percentage and frequency statistics were used. In addition, their levels of organizational commitment and confidence were determined by average and standard deviation statistics. To specify the relation between the teachers' organizational commitment and confidence levels, correlation analysis was used. To test how much their organizational confidence levels were effected from levels of organizational commitment, regression analysis was used.According to the research; the following outcomes were determined. Firstly, the teachers feel highly committed to their organizations and their physical commitment level is higher than cognitive and sentimental levels. Although, the level of their trust to the directors and collegues is high, the level of the organizations trust to the teachers is moderate. When the level of teachers' trust to organization is compared with the level of their trust to the director and collegues, it is lower. Furthermore, there are statistical positive relations between the teachers' organizational and confidence commitment. In other words, if the teachers' trust to their organizations increase, their level of organizational commitment becomes higher.