Ilköğretim okullarında yapılan toplantıların işlevselliği
The functionality of the meetings at primary schools
- Tez No: 325994
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Toplantı, işlevsellik, ilköğretim, Meeting, Functionality, Primary Schools
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Globalleşen dünyada değişen insan ve toplum yapısıyla birlikte okulların insan hayatındaki yeri ve rolü de değişmektedir. Buna bağlamda, günümüzde okullar sadece öğrencilere bilgi aktaran kurumlar olarak değil onları gerçek hayatın gereklerine göre hazırlayan etkili bir sistemin ürünü olarak görülmelidir. Bu sistemin daha verimli ürünler sunabilmesi için etkili bir şekilde planlanması, yürütülmesi ve yönetilmesi gerekmektedir.Bu çalışma, 2011-2012 eğitim öğretim yılında İstanbul İli Çekmeköy İlçesinde görevli 234 yönetici ve öğretmenin ilköğretim okullarında yapılan toplantıların işlevselliğiyle ilgi düşüncelerini, konum, mesleki kıdem, cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi ve branş gibi değişkenlere bağlı olarak, ortaya çıkarmak için yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırmacı tarafından hazırlanan ve uzman görüşü alınarak son şekli verilen bir anket kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 15 istatistik programının kullanılmasıyla analiz edilmiştir.Araştırmanın sonucunda elde edilen veriler incelendiğinde, yöneticilerin öğretmenlere göre ilköğretim okullarındaki toplantıların işlevselliği ile ilgili daha olumlu düşündükleri bulunmuştur. Mesleki kıdem ve yaşları daha fazla olan katılımcıların toplantı hazırlık safhası ile ilgili daha olumlu baktıkları ortaya çıkarılmıştır. Bunun dışında madde bazında yapılan değerlendirmeler sonucunda daha detaylı sonuçlara ulaşılmıştır. Bu sonuçlar ışığında çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In today?s globalizing world, together with the structure of the people and the society, the place and the role of schools in humans? lives are also changing. Within this perspective, nowadays, the schools must be regarded as not the instutions loading students with information but as the product of an effective system which prepares them according to the necessities of the real life. For this system to present more productive results, it must be planned, performed and directed in an effective way.This study was conducted to find out the impact of such variables as title, lengh of service, genre, age, level of graduation and major on 234 administrators and teachers?, who were working in the district of Çekmeköy in the city of İstanbul in 2011-2012 education year, ideas about the functionality of the meetings at primary schools. In the direction of this aim, a questionnaire prepared by the researcher and finalized by considering expert advice is used. Data gathered was analyzed by using SPSS 15 (Statistical Package for Social Sciences).When the results gathered at the end of the study were examined, administrators were found to think much more positively than teachers about the functionality of the meetings at primary schools. The participants who have longer period of service and are older were deducted to think much more positively about the preparation phase of the meetings at primary schools. Moreover, at the end of the evaluations carried out item by item, much more detailed results were gathered. In the light of these results, various proposals were presented.