Ergenlerde intihar olasılığının yordayıcıları: Yalnızlık, öfke ifade biçimleri, suçluluk ve utanç duyguları
Preditors of adolescens suicide: Loneliness, anger expressions types, shame and guilt feelings
  1. Tez No: 326019
  2. Yazar: SAADET ELLEVLİ
  3. Danışmanlar: PROF. ZAFER GÖKÇAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İntihar, yalızlık, öfke ifade biçimleri, suçluluk, Suicide, loneliness, anger expressions, guilt
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmanın amacı, ergenlerde intihar olasılığı ile yalnızlık, öfke ifade biçimleri, suçluluk ve utanç duyguları, cinsiyet, okul türü, yaş, sınıf düzeyi, anne ve babaya duyulan yakınlık düzeyi, çevre tarafından anlaşıldığını hissetme düzeyi, ebeveyn birlikteliği, anne ve baba tutumu, bir hobiye sahip olma arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma Muğla'nın Marmaris ilçesinde, 2010-2011 eğitim öğretim yılında, lise bir, iki, üçüncü sınıf ve ilköğretim sekizinci sınıfta eğitim öğretim görmekte olan 13-18 yaş arası 862 ergenle yapılmıştır. Çalışmaya katılan ergenlere kişisel bilgi formu, UCLA yalnızlık ölçeği, intihar olasılığı ölçeği, sürekli öfke ve öfke ifade tarzları ölçeği, suçluluk ve utanç ölçeği uygulanmıştır. Araştırma sonuçları SPSS for Windows 16.0 programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Yapılan regresyon analizi sonucunda, ergenlerde yalnızlık ile birlikte, öfke ifade biçimleri ve suçluluk duygusunun ergenlerde intihar olasılığını yordayan değişkenler olduğu görülmüştür. Ayrıca araştırma sonuçları ergenlerde intihar olasılığı ile cinsiyet, okul türü, sınıf düzeyi ve bir hobiye sahip olma arasında anlamlı bir fark olmadığını, ergenlerde intihar olasılığı ile babaya ve anneye duyulan yakınlık düzeyi, çevre tarafından anlaşıldığını hissetme düzeyi, ebeveyn birlikteliği, anne baba tutumları arasında anlamlı bir fark olduğunu göstermiştir. Pek çok araştırmada görüldüğü gibi, bu çalışma sonucunda da literatür ile tutarlı olarak yalnızlık, öfke ve suçluluk duygusu intihar olasılığının güçlü yordayıcıları olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relation between the possibility of suicide of adolescents and their loneliness, anger expressions, feelings of guilt and shame, gender, school type, age, grade level, the level of proximity to their parents, the level of feeling understood by the society, the parents association, parents attitude, and having a hobby.This research has been done on 862 adolescents between the ages of 13-18, studying at the first, second, third grade of a high school and 8th grade of primary education in 2010-2011 academic year in a town of Muğla, Marmaris. The adolescents, participated in this research, have been applied a personal information form, UCLA Loneliness Scale, Suicide probability Scale, Trait Anger Scale, Trait anger Expression Scale, Guilt and Shame Scale. The survey results have been evaluated using SPSS for windows 16.0 program. As a result of the regression analysis, the feeling of guilt and anger expression styles with loneliness have been seen the predictive variables which procedure the probability of suicide of adolescents.In addition, the research results have shown that there is no logical differences between the possibility of suicide in adolescents and gender, school type, grade level, having a hobby. On the other hand there is a meaningful difference between the possibility of suicide and parents association, and their attitudes, the level of intimacy to the parents, the level of feeling understood by the society. As seen in many researches, as a result of this study, ıt has also been seen that loneliness, anger, feeling of guilt, being consistent with literature, are the strong predictors of the possibility of suicide.