Türkiye'de sosyal demokrasi: Alternatif bir temel arayışı
  1. Tez No: 326026
  2. Yazar: CANDAŞ CAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEL ABİDİN KILINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Demokrasi, Sosyal Demokrasinin İslami ve Geleneksel Kaynakları, Hakkaniyet Düşüncesi, Social Democracy, Traditional and Islamic Sources of Social Democracy, Equitable Thought
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Türkiye'de, sosyal demokrat düşüncenin toplumla bağ kuramadığı herkesçe kabul edilen bir düşüncedir. Bunu, pratik siyaset düzleminde alınan seçim sonuçları da doğrular niteliktedir. Bu çalışmadaki amaç, Batı'nın toplumsallığından türemiş bir sosyal demokrat düşüncenin tamamen, birebir özümsenmesine karşı çıkarak, doğunun kendi öz değerlerinde (hakkaniyet düşüncesi) var olduğu düşünülen sosyal demokrat bir düşünce yapısını ortaya koymaktır. Türkiye'de sosyal demokrat düşüncenin toplumla bağ kurması da, ancak toplumun sahip olduğu değerlerle inşa edilmiş bir düşünce sistemi ile mümkündür. İslami Kaynaklar, Osmanlı İmparatorluğu ve Türk-İslam Düşünürleri, sosyal demokrat bir bakış açısı ile analiz edildiğinde, Türkiye'de sosyal demokrat bir düşüncenin inşası için alternatif birer kaynak teşkil edebilecekleri görülebilir
Özet (Çeviri)
It is widely held idea that social democratic thought is not able to establish ties with society in Turkey. This idea is supported by the results of general elections in practice also. This vision tries to change society in accordance with the orthodox model of modernization without any reference to the traditional culture. This Islamic-Turkish tradition could provide an alternative source for the development of social democratic thought and practice that could have strong ties with the society.It is realized that Islamic Sources, Ottoman Empire and Turkish-Islamic Thought can be alternative grounds for social democratic thought in Turkey, when they are analized with a social democratic vision.