Küresel kamusal malların kamu ekonomisi açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the public economy of global public goods
  1. Tez No: 326027
  2. Yazar: BİRGÜL ALICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİB YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel Kamusal Mal, Kamu Ekonomisi, Küresel Vergi, Global Public Good, Public Economy, Global Tax
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Küresel kamusal mallar, literatürde yeni bir olgu olup, gerek katılım, gerekse sınırlılık alanları net bir şekilde ifade edilemeyen mallardır. Küresel kamusal malların üretimindeki ve finansmanındaki mevcut dağınıklık ve yetersizlik ile vergilendirme açısından bu mallara ilişkin küresel bir vergilemenin ya da düzenli ve sürekli bir finansman kaynağı ya da uygulamasının olmaması, söz konusu malların kamu ekonomisi açısından değerlendirilmesi konusunun önemini ortaya koymaktadır.Çalışmada küresel kamusal malların kamu ekonomisi teorisi açısından incelenirken, küresellik ve kamusallık sorunsallarını değerlendirmek amaçlanmıştır.Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde küresel kamusal mal kavramı ve özelliklerine yer verilmiş, daha sonra küresel kamusal malların hizmet alanlarına göre değerlendirilmesi, küresel kamusal malların sunumunda pazar oluşturma ve Kyoto Protokolü ile küresel kamusal malların kamu ekonomisi içindeki yeri alt başlıklarıyla incelenmiştir.İkinci bölümde küresel kamusal malların finansmanında kamu harcamaları ve kamu gelirleri etkisi başlığı altında küresel kamusal malların özel, kamu kesimi ve ortaklık finansman kaynakları, küresel kamusal malların finansmanında resmi kalkınma yardımları ve uluslararası işbirliği, küresel kamusal malların kamusallık türüne ve toplama teknolojilerine göre finansmanı ile kamu gelirleri açısından küresel vergileme konularına değinilmiştir.Çalışmanın son bölümünde küresel kamusal malların finansman sorunlarına kamu odaklı çözümler ve önerilerden bahsedilmiştir. Bu bölümde ise pazar oluşturma, küresel vergileme, kaynakların katkısı, resmi kalkınma yardımları, ulusal düzeyde uluslararası işbirliği faaliyetlerine destek, uluslararası işbirliği faaliyetleri, kamusallık türüne ve toplama teknolojilerine göre finansman, sunum ve diğer finansman sorunlarına ve çözüm önerilerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Global public goods, is a new concept in the literature, both contributions, as well as goods that can not be expressed in a clear area with limitations. Due to the current mess and inability of production and financing of global public goods, there is no taxation and the fact that there is no taxation of these goods is a global or a regular and continous lack of financing source and lack of implementation. Concerning the public economy the goods reveals the importance of the subject of evaluation. The study examined the theory of public economy of global public goods and aimed to evaluate the globalization and the problems of publicity.The study consists of three parts. In the first chapter the concept of global public goods and their characteristics are given, then the evaluation of global public goods due to their service areas, creation a market of global public goods and with help of Kyoto Protocol the place of global public goods in public economy is analyzed with the subheadings.In the second part following themes were discussed; by the financing of global public goods under the effect of public expenditure and public revenue of global public goods and their public sector and partnership funding sources, official development assistance and international cooperation in the financing of global public goods, financing of global public goods due to publicity and concentration technologies, global taxation due to public revenues.In the last part of the study problems of global public goods financing and public oriented solutions and recommendations are discussed. In this section following topics are included: creating a market, global taxation, contribution of resources, official development assistance, support of activities of international cooperation at national level, international cooperation activities, funding according to the type of publicity and collecting technologies, presentations and other financial problems,solution proposals.