15-18 Yaş lise öğrencisi kızların dini tutum ve davranışları (Yalova örneği)
Religious behaviours and attitudes of 15-18 year old girls (Yalova example)
  1. Tez No: 326029
  2. Yazar: SALİHA FERŞADOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÇAPAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Gençlik, Dini Tutum ve Davranışlar, badet, Allah ?nancı, Dua, Youth, Religious Behaviours and Attitudes, Worship, Belief of God, Pray
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Araştırmamızın teorik bölümünde, din psikolojisinin konuları içinde yer alan dini tutum ve davranışların, özellikle de ibadet algısının ve Allah inançlarının gençlik döneminin dinî gelişimindeki seyri, gerek kuramsal esastaki değerlendirmelerle gerekse konuyla ilgili yapılan deneysel çalışma sonuçları dikkate alınarak tahlil edilmeye çalışılmıştır. Yine gençlik dönemi dini duygu, inanç, dini düşünce-şüphe ve dini yaşantı kavramları ele alınmıştır. Bu bağlamda öncelikle, gençlik dönemi gelişim özellikleri ve gençlerin dini anlayışı ele alınmış; söz konusu dönemdeki dini tutum ve davranışlar incelenmiştir. Daha sonra uygulamış olduğumuz anketten elde edilen bulgular yorumlarıyla birlikte verilmiştir.Saha araştırmamızda, 15-18 yaş arasındaki genç kızların dini tutum ve davranışları ile dindarlık düzeyleri araştırılmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, konumuza dahil olan liseli gençlerin dini inanç düzeylerinin genel olarak yüksek, buna karşın dini tutum ve davranışlarının pratikte düşük düzeyde olduğu anlaşılmıştır. Dini pratiklerinin devam ve düzenlilik durumlarının henüz tamamıyla şekillenmediği; ergenlerin duygu, düşünce ve tutumlarının tam bir kararlılık göstermediği saptanmıştır. Bunun yanı sıra dini tutum ve davranışların, gençlerin ruh sağlığı üzerinde olumlu psikolojik etkilerinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
..In the theoretical part of this study, the topics of the progress of religious behaviours and attitudes within the religious development in adolescence period, which are included among the subjects of psychology of religion, especially perceptionof worship and belief in God, either with theoretical evaluations or within the light of empirical studies which were made about the issue, are sought to analyse. Also concepts of religious emotion and faith, religious thought and suspicion, and religious life in the youth are addressed. Within this concept, firstly the characteristics of development in youth and religious improvements of adolescents are discussed, and religious behaviours and attitudesare analysed with their causes and effects. Later, findings of the survey and theirinterpretations are given.In the field research, religious behaviours and attitudes of 15-18 year old girls and their religiosity degrees are sought to examine in a general concept. This study wasmade by using survey technique among 240 female students who study in YalovaAnatolian Imam-Hatip High School, Yalova Female Technical and Vocational HighSchool and Yalova Anatolian High School in Merkez borough of Yalova City. Thestatistical accounts of the data which were collected in this way were made by SPSS(Statistical Package for Social Sciences) programme.According to findings derived from study, it is found that the degreeof religious belief among young are generally high, on the other hand, religiousbehaviours and attitudes are on a low level. It is seen that continuousness andregularity of religious practices are not settled down yet, and that emotions, thoughtsand attitudes of adolescents do not show determination.