Amerika'da yaşayan Türk göçmenlerin asimilasyon karşısında Türk kimliklerini sürdürme çabasının bir aracı olarak Türk derneklerinin rolü:Rochester örneği
The role of Turkish NGO in identity conservation and generation/ The rochester case-USA
- Tez No: 326028
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KEMAL SAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Amerika'daki Türk Göçmenler, Türk dernekleri, Kimlik, Göç, Turkish immigrants in US, Turkish NGO's, identity, migration
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amerika'nın New York eyaletine bağlı Rochester şehri Amerika'da dağınık şekilde resmi olmayan rakamlarla ifade edilen yaklaşık 3,000 civarında olan Türk göçmen nüfusunun büyük bir kısmının yaşadığı şehirdir. Çok eski bir tarihsel arka planı ve geçmişi olmayan Amerika Birleşik Devletleri özgürlükler ülkesi olarak tanımlanmaktadır. Diğer belirgin özelliklerinden bir tanesi de çok eski köklere dayanmaması ve üzerinde yaşayan insanların çok büyük bir kısmını göçmenlerin oluşturduğu bu ülkede kendi şahsına ait özellikleri olan bir kültür yapısı olarak paylaşımı sorunu ortaya çıkmıştır. Bu yapısı itibariyle devam eden göçlerle göçmenler kendi kültür yapılarına ait değerleri zamanla bırakıp Amerikan kültürü içerisinde erimektedirler.Bu sürecin istemli olarak devam etmesi diğer yurt dışı ülkelerine göç eden Türklerle Amerika' ya göç eden Türklerin entegrasyonu arasındaki en belirgin farktır ve sonraki kuşaklarda öz kültüre ait değerlerin tamamen terkedilmese de büyük ölçüde bırakılarak Amerikan kültürü içinde erimeleri olmuştur. Bu süreçte Türk kimliklerini korumaya yönelik çok fazla yardımcı aile, sosyal ve kültürel müesseselerin olmaması; ikinci kuşakta tamamen olmasa da; temele ait kültürel ve dinsel öğelerin dışında büyük ölçüde Amerikanlaşmayı beraberinde getirmiştir.Amerika'daki Türk Sivil toplum kuruluşlarının bölgede Türk göçmenlerinin kültür kaybını yavaşlatma ve koruma ile alakalı rollerinin ne olduğuna dair bir araştırma yapılmamıştır. Yapılan bu araştırmada derneklerin Türk göçmenlerin kültür kazanımları üzerinde etkileri hakkında önemli ipuçları verecek durumdadır.Rochester şehrinde bulunan derneklerin kültürel değerlerin korunması, sonraki nesillere aktarılmasında rolü büyüktür. Bölge halkının derneklerle irtibatındaki sıklık arttıkça yaşanılan kültür kaybı da daha az olmaktadır. Araştırmamızda Rochester bölgesindeki Türk derneklerinin Türk kültürüne ait değerlerin kazanılması ve muhafazası adına rolü incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
The city of Rochester, in New York, has an unofficial scattered population of 3,000 thousand Türkish immigrants. Based on its historical background and history, the United States, is introduced as a country of freedom and liberty. Another characteristic of the United States is that it isn't significantly based on old roots and also its immigrants make 99% of its population. As a result of its immigrants coming together and sharing each others customs and cultures, the United States is known to have structured a very unique culture. Due to this structure and continuous migration, immigrants begin to sway from their own values and cultures and end up melting into the American Culture.The voluntary continuation of this process presents a huge difference between the integration of Turkish people migrating to other countries and Turkish people migrating to America, and, for the generations to come, it results in almost total abandonment of cultural values, hence, leading them to melt into the American culture. In this process, because there aren't enough helpful family, social, and cultural institutions to protect Türkish identities, the religious and cultural values of the second generation has, to a significant extent, become Americanized.Ther is no study about Turkish NGO?s(Non-Governmental Organization) on protecting the original identy . New generations are having issues to recognizing their own cultural identy if they don?t go to Turkish NGO's events accordingly.This present research deals with the role of Turkish NGO in Rochester in preservation of Turkish cultural identy.