Diasporada Boşnak kimliği:Türkiye ve İsveç örnekleri
The identity of Bosianks in diaspora: The example of Turkey and Sweden
- Tez No: 326046
- Danışmanlar: PROF. DR. H. MUSA TAŞDELEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Bonaklar, Göç, Kimlik, Diaspora, Bosinaks, Migration, Identity, Diaspora
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Osmanlıların Balkanlardan çekilmesi bölgede yaşayan Müslümanlar için büyük bir göçün başlangıcı idi. Evleri yağmalanan, köyleri basılan, işkencelere ve tecavüzlere uğrayan nüfus, büyük kitleler hâlinde Balkanlardan göç etmeye başladı. Kalanlar içinse zorluklar devam ediyor, yapılan baskılara tahammül edilmek mecburiyetinde kalınıyordu. Bu bölgelerden yapılan göçler son yüz elli yıl boyunca devam etmiştir.Çalışmamızın konusunu teşkil eden bu değişim ve problemler, Boşnakların göç ettikleri iki ülkedeki durumlarını sosyolojik olarak incelemeye çalışmaktadır. Bu ülkeler, Türkiye ve İsveç'tir. Şüphesiz göç sebebiyle sosyal yapılarını bozmak zorunda kalan bu topluluk, yeni iktisadî ve sosyal düzen içerisinde kimlik edinmeye çalışmıştır. Çalışmamızda kronolojik olarak tarihi olayları dikkate alarak Türkiye'de ve İsveç'te yaşayan Boşnakların kimliği tahlil edilmiştir.Çalışmamız, nitel yöntem uygulanarak gerçekleştirilen bir saha araştırmasına dayanmaktadır. Bu araştırmayla, Türkiye'de ve İsveç'te yaşayan Boşnaklar etnik sosyoloji perspektifinden analiz edilmişlerdir. Etnik sosyoloji açısından analiz, bir etnik grup olarak İsveç'te ve Türkiye'de yaşayan Boşnak kavraamının etnisitenin objektif ve subjektif unsurlarına göre ele alınması anlamına gelmektedir.
Özet (Çeviri)
With withdrawal of Ottoman Empire from the Balkans the hard times had started for Muslims who lived in the Balkans. Their houses were plundered, their villages were foreyed and they were tortured. These oppressions were the main reason of mass migrations of the Muslims from the Balkans. Those who not migrated were oppressed and tortured. The migrations of Muslim population from Balkan continued for the almost a 150 years. As a result of these changes and problems in the Balkans Bosniaks also were migrating to different countries of the world.In this thesis I analized from the sociological point of view the identity of Bosniaks who migreted to Turkey and Sweden.The migration and settleing to new places of course affected the formation of identity of Biosniaks. According to kronology of historical developments I in this thesis analysed the identity of Bosniaks who livw outside of Bosbia and Hercegovina.In the thesis I applied the qualitative methodology. The thesis is a field studies thesis. In the thesis the Bosniaks who live in Turkey and Sweden were analysed from the ethnic sociological point of view. The ethnic sociology analysis means that one ethnic group, in this case, Bosniacs who live in Turkey and Sweden, is analysed according to the objective and subjective elements of the notion of etnicety.