Insan kaynakları yönetimine özürlü dostu bakış açıları: Küçükçekmece Belediyesi örneği
Perspectives on disabled-friendly to human resource management: Küçükçekmece Municipality case
  1. Tez No: 326047
  2. Yazar: ERKAN AYDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SEYYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Özürlü gücü, Özürlü Dostu nsan Kaynakları Yönetimi Ergonomi, Teknoloji, Mesleki Eitim, Disability Workforce, Disability Friendly Human Resources Management, Ergonomics, Technology, Vocational Training
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
İşletme amaçlarına odaklanmış, insan gücü kurumların en önemli kaynaklarından biridir. Hızla değişen koşullara ve teknolojik değişimlere adapte olmak için insan kaynağını etkin bir şekilde kullanmak ve maksimum verimi almak büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada, insan kaynakları yönetiminin özürlü işgücüne olan yaklaşımları araştırılmış, özürlü dostu insan kaynakları yönetimi için yeni yaklaşımlar ve öneriler sunulmuştur.İstihdam edilen özürlü işgücünün, kurum içinde karşılaştığı sorunlarını, sıkıntılarını, özürlülük bağlamında işletmelerin sosyal sorumluluk alanlarını, İnsan Kaynakları Yönetimi Yaklaşımlarını ve yöneticilerin özürlü işgücüne karşı olan tutumları, yapılan bu araştırmayla belirlenmeye çalışılmıştır.Araştırmaya, literatür taramasına ek olarak, Küçükçekmece Belediyesi'nde çalışan özürlü ve özürlü olmayan personelden toplam 100 (yüz) özürlü/engelli olmayan çalışan, 15 (onbeş) özürlü/engelli çalışan olmak üzere iki gruba, anket uygulaması yapılmıştır. İki gruba uygulanmasının nedeni, İnsan Kaynakları Yaklaşımlarının özürlü çalışanlara olan yansımalarını (olumlu ya da olumsuz), özürlü olmayan çalışanlara ise bu yaklaşımların özürlü çalışanlar için olan yaklaşımlarının farkındalığı belirlenmeye çalışılmıştır. Uygulanan anket sonuçlarında istatistiksel değerlendirmeler yapılıp çözümlenerek, yorumlama yoluna gidilmiş, tablolara yer verilmiştir.Bu çerçevede yapılan araştırma sonucunda, işletmelerin, özürlü işgücünden verim almaları, özürlü işgücünün aktif katılımını sağlamaları için, özürlü çalışanların özrüne uygun çalışma ortamları oluşturmaları ve bu çalışma ortamlarını özürlerine uygun teknolojik yeniliklerle (görsel, işitsel teknolojiler) desteklemeleri, ergonomik ve çevresel düzenlemeler yapmaları (işletme içi ve çalışma ortamı), özürlü işgücüne yönelik mesleki ve özel eğitim uygulamaları (bireysel, kişisel gelişim, mesleki eğitimler) yapmaları gerektiğine vurgu yapılmıştır. Bu açıdan bakıldığında çalışmanın bulgularının işletmeler için oldukça önemli sonuçlar doğurduğu görülür. İşletmelerin, öneriler ve sonuçları değerlendirilip kendi kurumsal yapılarına uygun bir model oluşturmaları önerilir.
Özet (Çeviri)
Manpower which focused on business objectives is one of the most important sources of institutions. Rapidly changing circumstances and technological changes in order to adapt, effective use of human resources and to get the maximum efficiency is very important. In this study, approaches to the disabled workforce of Human Resources Management is researched, for the disabled-friendly human resource management new approaches and recommendations are presented.With disabilities employed in the workforce of this research is to try to determine problems faced within the organization , problems, areas of social responsibility of enterprises in the context of disability, Human Resource Management Approaches and managers' attitudes toward the disabled workforce ,The study, in addition to literature review, in disabled and non-disabled staff working for Küçükçekmece Municipality into two groups: A total of 100 (one hundred) working , 15 (fifteen) working disabled, survey conducted . Because of the implementation of two groups, The reflections of Human Resources Approaches to employees with disabilities (positive or negative), are tried to determine awareness of these approaches. Applied survey results, Statistical evaluations done by analyzing , has been reviewed and also are given in tables.The search has shown that companies, to ensure the active participation of the disabled workforce, establish appropriate working environments of employees with disabilities for their disabilities and with thhese working environments appropriate technological innovations to their disability (audio-visual technologies) support, doing ergonomic environmental arrangements (the enterprise and working environment), vocational and special education for handicapped labor practices (individual, personal development, vocational training) the emphasis should be made to make. Research results for businesses shows us a very significant results. Businesses, recommendations and results are discussed to form their own corporate structures and recommended an appropriate model.