Boşnaklığın keşfi: İnegöl'de yaşayan Boşnak kökenlilerin kimliği yeniden inşası
Discovering Bosniakness: The reconstruction of identitity among Bosniak descendants in İnegöl
  1. Tez No: 948816
  2. Yazar: ZEYNEP SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENK BEYAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Boşnaklar, Kimlik İnşası, İnegöl, Bosna, Göç, Kuşaklararası Aktarım, Bosniaks, Identity Construction, İnegöl, Bosnia, Migration, Intergenerational Transmission
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışmada, farklı etnik kültürlerin bir arada yaşadığı ve günümüzde de göç almaya devam eden önemli yerleşim birimlerinden biri olan Bursa'nın İnegöl ilçesinde yaşayan Boşnakların kimliklerini yeniden inşa etme süreçleri incelenmektedir. Boşnaklar, 93 Harbi sonrasında, yüz yılı aşkın bir süre önce Bosna'dan İnegöl'e göç etmiş olmalarına rağmen, özellikle 1992-1995 yılları arasında yaşanan Bosna Savaşı'nın ardından kimliklerini yeniden keşfetmeye yönelmiş ve kökenleriyle daha bilinçli biçimde bağ kurmaya başlamışlardır. Karma yöntemle yürütülen bu araştırmada, gerçekleştirilen 200 anket ve 13 derinlemesine mülakat aracılığıyla elde edilen nicel ve nitel veriler analiz edilmiştir. Bulgular, birçok katılımcının aidiyet duygusunu güçlendirme ve kökenlerine dair bir arayış içinde olduklarını ortaya koymaktadır. Katılımcıların dil kullanımlarındaki farklılıklar, evlilik pratikleri, kuşaklar arası kültürel aktarım biçimleri, Bosna ile kurdukları ilişkiler ve İnegöl'deki diğer etnik gruplara yönelik algıları, Boşnak kimliğinin inşa sürecini şekillendiren temel unsurlar arasında yer almaktadır. Günümüzde kimlik, etnik ve bireysel kimlik ekseninde şekillenen dinamik ve tamamlanmamış bir yapıya sahiptir; bu nedenle sürekli bir değişime açıktır. Göçmen kimlikleri ise anavatan ve göç edilen yer arasında kurulan bağlar üzerinden şekillenmekte, bu bağlamda çoklu kimlikler ve çok dillilik sıkça ele alınan konular arasında yer almaktadır. Göçmenlerin çok katmanlı kimlik yapıları ve anavatanla kurdukları ilişkiler, ulusötesilik (transnationalism) ve diaspora hareketliliği bağlamında tartışılmakta; bu ilişkiler zamanla ekonomi, sağlık, turizm ve siyaset gibi çeşitli alanlarda biçim kazanmaktadır. Araştırma soruları ekseninde nitel ve nicel verilere dayanan bu çalışma, İnegöl'de yaşayan Boşnakların kimliklerini nasıl tanımladıklarını, kimliklerinde öne çıkan unsurları ve sembolleri, dili konuşma ve kültüre aidiyet duymadaki farklılıklarını, kökenlerine dair arayışlarını, nostaljik yaklaşımlarını, aile anlatılarının kimlik oluşumuna etkisini ve tüm bu unsurların sonucunda nasıl bir“Boşnaklık”yaşandığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the identity reconstruction processes of the Bosniaks living in İnegöl, a significant settlement area in Bursa where various ethnic cultures coexist and which continues to receive migration today. Although the Bosniaks migrated from Bosnia to İnegöl over a century ago, following the Russo-Turkish War of 1877–78, they began to re-engage with their identity and establish a more conscious connection with their roots, particularly after the Bosnian War of 1992–1995. Employing a mixed-methods approach, the research analyzes both quantitative and qualitative data collected through 200 surveys and 13 in-depth interviews. The findings reveal that many participants are engaged in a search for their origins and are striving to strengthen their sense of belonging. Key factors shaping the construction of Bosniak identity include variations in language use, marriage practices, intergenerational cultural transmission, relationships with Bosnia, and perceptions of other ethnic groups in İnegöl. Today, identity is understood as a dynamic and unfinished construct, situated at the intersection of ethnic and individual dimensions, and thus remains open to constant change. Migrant identities, in particular, are shaped through the ties formed between the homeland and the host society, bringing concepts such as multiple identities and multilingualism to the forefront. The complex layers of migrant identities and their connections to the homeland are discussed within the frameworks of transnationalism and diasporic mobility, with these relationships taking shape over time across fields such as economics, health, tourism, and politics. Grounded in both qualitative and quantitative data, this study seeks to explore how Bosniaks in İnegöl define their identity, the elements and symbols that are emphasized in this process, their varying levels of language use and cultural belonging, their search for ancestral roots, nostalgic orientations, the role of family narratives in identity formation, and ultimately, the lived experience of“Bosniakness”as it manifests today.