Thomas Bernhard'ın otobiyografik beşlemesinden ''Neden'' ve ''Mahzen'' eserlerinde yabancılaşma sorunsalı.
The alienation problem in 'Neden' and 'Mahzen' from Thomas Bernhard's five autobiographical works.
- Tez No: 326052
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUNDA KIZILER EMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Thomas Bernhard, Avusturya Tarihi ve Edebiyatı, Yalnızlık, Pentaloji, Yabancılaşma Olgusu, Thomas Bernhard, Austrian History and Literature, Loneliness, Pentalogy, Alienation Phenomenon
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Yabancılaşma, çağımızın önemli sorunlarından biridir. Bu kavram, genellikle iktisat ve felsefe alanlarında kullanılmış ve daha sonra psikoloji ve sosyoloji alanlarında da boy göstermiştir. Sanayi devriminden kaynaklanan birtakım sonuçlar, toplumsal yapı ve gelişmeleri de etkilemiş ve birtakım sorunlar oluşturmuştur. Bu sorunlardan biri olan yabancılaşma, modern dünya insanını ilgilendiren temel bir olgu haline gelmiştir. İlk kez teoloji alanında kullanılan bu kavram, felsefe ve diğer alanlarda kuram niteliği kazanmıştır. Birçok düşünür tarafından yorumlanan bu kavram, çok kez incelenmiş ve hatta tartışma konusu bile olmuştur. İnsanı etkileyen bir faktör olduğundan edebiyatta da kullanılan bir motif haline gelmiştir.Yabancılaşma sorunu edebiyat biliminde de önemli bir yer tutmaktadır. Buna bağlı olarak, bu olgunun diğer farklı disiplinlerdeki yerinin birçok düşünürün bakış açılarıyla incelenmesi yöntemiyle, II. Dünya Savaşı sonrası Almanca Edebiyat'ın önemli yazarlarından biri olan Thomas Bernhard'ın beş otobiyografik eserlerinden (pentaloji) ilk iki tanesi bu olgu çerçevesinde incelenmiştir.Bu tez özetle şu amaçları içerir:Öncelikle Thomas Bernhard'ın biyografisi, eserleri ve ülkesi Avusturya hakkında genel bir bilgi vermek,Yabancılaşma kavramını etimolojik açıdan incelemek, kavramın kökeni hakkında tarihsel bilgi vermek ve kuramsal açıdan ele almak, kavramın boyutları/nedenlerine kısaca değinmek ve edebiyat alanındaki yerini örnek yazar ve eserleriyle incelemek,Bernhard'ın beş otobiyografik eseri hakkında genel bilgi vermek ve bu eserlerden ilk iki tanesini yabancılaşma olgusu odağında ele almak.Bernhard'ın bu ilk iki otobiyografik eseri psikanalitik bakış açısıyla ele alınmış ve yalnızlık kavramıyla yabancılaşma kavramı arasında ilişki kurularak bu olgu odağında incelenmiştir. Bu iki eserdeki yabancılaşma motifini ele almadan evvel, otobiyografik eserleri hakkında genel bir bilgi verilmesi amaçlanmıştır. Diğer eserlerini daha iyi anlamak için onun hayatına değinme ve böylece pentaloji eserlerini inceleme amacı güdülmüştür.Sonuç olarak, Almanca Edebiyat'ın önemli temsilcilerinden biri olan Bernhard'ın hayatında çektiği zorluklar yüzünden yalnızlığa bürünmesi, hayatındaki çoğu şeye duyduğu nefreti yüzünden kendisini hemen hemen her şeyden soyutlaması ve yabancılaşma yaşaması, bu iki eser aracılığıyla ortaya konulmak istenmiştir.
Özet (Çeviri)
Alienation is one of the major problems of our times. This concept has been generally used in the fields of economics and philosophy and later has appeared in the fields of psychology and sociology. A number of results arising from industrial revolution have affected social structure and development, too and created several problems. Alienation from one of this problems has become a basis phenomenon that concerns the humans of modern world. This concept, which was used in the field of theology for the first time, has won the quality of theory in philosophy and other fields. This concept, which was commented by a lot of philosophers, has been analysed many times and has even become a matter of debate. Because of a being a factor that affects the humans, alineation has become a motive that is used in literature, too.The alienation problem has an important place in literature science, too. Accordingly, the first two of five autobiographical works of Thomas Bernhard, one of the important authors in German Literature of the postwar era, are analysed within the scope of this phenomenon with the method that its place in other different fields is analysed from a different viewpoint of many thinkers.This thesis includes the following main purposes:Primarily, to give a general information about the bioraphy, works and the hometown of Thomas Bernhard, Austria,To analyse the alienation concept in terms of etymology, to give historical information about the origin of it and to deal it theoretically, to mention the dimensions and reasons of it and to analyse its place in the field of literature with sample authors and their literary Works,To give a general information about the five autobiographical works of Bernhard and to analyze the two of these Works within the frame of alienation phenomenon.These two autobiographical works of Bernhard have been analyzed from the perspective of psychoanalytic and within the scope of alienation problem, establishing relationship between the concepts of loneliness and alienation. Before analysing the alienation motive in these two works, it is aimed to give a general information about Bernhard?s all autobiographical works. In order to understand his other literary works better, it is pursued the goal to mention his life and in this way to analyze his pentalogical works.As a result, it's asked to be put forward through this two literary works, how Bernhard, one of the important representatives of German Literature, fell into loneliness because of having difficulties in his life, how he isolated himself from almost everything due to the being full of hate against most things and thus how he lived in alienation