Yalın yönetim düşüncesinin muhasebe üzerindeki etkileri; Otomotiv sanayiinde bir uygulama
Effects of the lean management system on accounting: A practice on automotive industry
- Tez No: 326053
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET VECDİ CAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yalın Üretim, Yalın Muhasebe, Yalın Maliyet Sistemi, Yalın Düşünce, Lean Production, Lean Accounting, Lean Costing System, Lean thinking
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Günümüzde hızla gelişen teknoloji ve değişen müşteri istekleri, işletmelerin ellerindeki kıt kaynakları daha etkin şekilde kullanabilmesi için uygun yönetim araçlarına sahip olmalarını gerektirmektedir. İşletmeler bu araçlarla, yalnızca kaynakları etkin şekilde kullanmayı ve dağıtmayı değil, ideal bir yönetim anlayışının geliştirilmesini ve desteklenmesini de hedeflemektedir. Bu kapsamda, son yıllarda özellikle Japon şirketlerinde başlayan ve zaman içinde batılı şirketlerinin ilgisini çeken yalın (lean) kavramı, hem akademisyenlerin hem de şirket yöneticilerinin dikkatini çekmeye başlamıştır. Bu çalışmada, öncelikle yalın kavramının tanımı yapılmış felsefesi ve uygulama alanları anlatılmaya çalışılmıştır. Bu temel felsefi yaklaşım esas alınarak bölümler halinde yalın üretim, yalın muhasebe ve son olarak da yalın maliyet sistemleri detaylı bir şekilde incelenmektedir. Her konuda önce teorik anlatımlarla kavramlar ele alınmaktadır. Daha sonra konular uygulanabilir örneklerle anlatılmaya çalışılmaktadır.Bu çalışma esas itibariyle üretim işletmelerinde yalın yönetim ve üretim anlayışının bir boyutu olarak ortaya çıkan yalın muhasebe, diğer bir anlatımla muhasebedeki yalınlaşma düşüncesini incelemektedir. Yalın muhasebe, kısaca muhasebe sistemlerinin yalın yönetim ve üretim felsefesiyle bütünleşmesi, bu anlayışa katkı sağlayacak hizmet edecek şekilde tasarlanması anlamına gelmektedir. Yalın muhasebenin en önemli amacı, yönetim performansını ve etkinliğini artırmak, verimliliği ve kaliteyi yükseltmek, değer yaratmak ve memnuniyet sağlamak adına yalınlaşmaktır. Geleneksel muhasebe sistemlerinin ürettiği veri yığınları, evrak denizleri ve bilgi dağlarının aksine iş ve işlem yapmayı hızlandıran, karar vermeyi kolaylaştıran, ihmalleri ve hataları önleyen, süreleri kısaltan, süreçleri basitleştiren uygulama ve yöntemleri araştırmak ve benimsemektir. Yalın yönetim ve üretim felsefesini bu anlayışa uygun bir yapı içinde üreteceği yalın ve kaliteli bilgiler ile desteklemek gerekmektedir. Yalın ve kaliteli bilgiden kasıt doğru ve güvenilir, gerekli ve geçerli bilgilerin gereksindiği anda, en yüksek yararlılık formunda, en hızlı ancak en az maliyetli biçimde üretilmiş olmasıdır.Bu bağlamda, yalın düşüncenin incelendiği bu çalışmada verilen örnek uygulamalarla, şirketlerin sürekli ve kalıcı bir şekilde büyüyebilmesi için fikirler verilmeye çalışılmıştır. Bu sistemi kullanan şirketlerde kalitenin devamlılığının sağlandığı, mevcut iş yükünün yaklaşık %95 oranında azaldığı, zamandan ve mekândan dolayısıyla maliyetlerden tasarruf sağlandığı, yönetim ve kontrolün kolaylaştığı gözlemlenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze Lean philosophy. From this persfective to investigate lean accounting and lean costing? methodology as a consequence of lean accountancy idea, which are the dimensions of lean management and manufacturing approach within production entities.In short, meaning of lean accounting is to design all accounting systems in a company, in order to contribute and serve for the integration of lean management idea with production philosophy. Ultimate goal of lean accounting is to implement leaner processes, in order to increase management performance and efficiency, improve productivity and production quality, so to create value added finally for customer satisfaction. On contrary to the large data pools, high number of documentation and information mountains created as the consequence of traditional accounting systems, it aims to search and adopt for those applications & techniques, which simplifies company accounting procedures and management decision taking, accelerates operations in order to shorten lead times and avoids human mistakes and negligence in the process. It is to support lean management & production philosophy with lean and high quality information shaped under a lean business environment. Basic intention behind saying lean and high quality is to highlight the necessity of producing most accurate, reliable and up-to-date information in an organization with low cost and in a most efficient format. Within this context, as one of the methods (products) of lean accounting approach (idea), real life examples have been chosen as the subject of this study and its practices explained in details. Cox by utilizing the those examples, it is possible to achieve almost 95% less workload (process time) and lower data storage area requirements, which at the end reduces company costs & simplifies management and controls over the processes.