Dede Korkut hikayeleri ve Grimm masallarında kültür ve inançlara yerleşmiş renk ve sayı imgelemi
Color and number images of culture and belief in dada Gorgud stories and Grimm tales
- Tez No: 326056
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUNDA KIZILER EMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dede Korkut, Grimm Kardeşler, Renk, Sayı, İmge, Karşılaştırmalı Edebiyat, Color, Number, Cultur, İmage, Dada Gorgud Stories, Grimm Tales
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 324
Özet
Dünyanın farklı yerlerinde yaşayan, farklı inanç, farklı düşünce sistemlerine sahip, birbirleri ve birbirlerinin yaşantısı hakkında bir fikir sahibi olması oldukça zor olan insanlar, yazılı eserlerin yardımı ile bilmedikleri, birebir yaşamadıkları bir dünyanın ortağı olurlar. Bir toplumun tarihsel bir süreç içinde ürettiği ve kuşaktan kuşağa aktardığı maddi - manevi tüm özellikleri içeren kültür olgusu edebiyat ile birlikte varlığını diğer zamanlara kesin ve net olarak taşır.Ele aldığımız çalışmada araştırma konumuzun belkemiğini oluşturan karşılaştırmalı edebiyat, özellikle yukarıda anlattığımız yönü ile çalışmamızın temelini oluşturacaktır. Amacımız her ne kadar farklı zaman, coğrafya, inanç, değer, yargı ya da yaşantılara sahip olursa olsun, insan olmanın getirdiği ortak paydada, acaba farkında olmadan bu payda etrafında, belli bir yaşantı içerisinde yer alan noktaların ortak çıkış noktası olup olmadığı, varsa bu ortak noktaların hangi zeminde oluştuğu, halen var olup olmadığı, ne kadarının bu güne ulaştığı sorusuna cevap aramak ve bugün farklı nedenlerle özde bir olduğunu unutan insana aslında birbirlerinden o kadarda farklı olmadıklarını göstermektir.Bu amaç doğrultusunda seçtiğimiz eserler Türk kültürünün temel taşlarının en güzel ifadelerinden olan Dede Korkut Hikâyeleri ile inanç, yaşayış, düşünce sistemleri olarak tamamen farklı olan bir kültürün taşıyıcısı olan Grimm Kardeşlerin toplamış oldukları (Kinder- Haus Märchen) Grimm Masallarıdır. Uzun bir zaman diliminin tanıklığını olabildiğince objektif ve doğrudan yansıtan bu eserlerin, cevabını aradığımız sorulara bir nebze olsun ışık tutacağı inancı içerisindeyiz. Kültürel birçok öğenin olduğu muhakkaktır.Biz bu çalışmamızda kültürel miras olan bu eserlerde renk ve sayı imgelemini araştırmaya, varsa ortak yön ve payda bulmaya, yoksa farklılaşmanın hangi noktada başladığını ve gittiği yönü belirlemeye çalışacağız
Özet (Çeviri)
People who live in different parts of the world having different beliefs and thought systems and having some difficulties to gain insights about each and each other's lives, associate with the world that they don't know and live personally with the help of the written works. Including all material and spiritual features, culture which is generated in a historical process by the community and passed down from generation to generation, maintain its existence in other times with literature in an obvious and certain way.In this study, comparative literature, the backbone of the research subject, will be the basis of our research with the way that is mentioned. The purpose of this study is to seek answers for that however different times, regions, beliefs, values, judgments and experiences one has, in the common ground of being a human or without being aware of this ground whether the points taking part in a specific experience are the common payoffs. If they are, we look an answer on which background they base, whether they still exist or not, and how many of them come down today. Therefore, it is aimed to prove to the people who forget for different reasons that s/he is essentially the same with one another, not so different from each other.The works which we have chose in line with this purpose are Dada Gorgud Stories constituting one of the best expressions of milestones of Turkish culture and Grimm Tales gathered by Grimm Brothers who bear the beliefs, lifestyles, and thought system of a totally different culture. We believe that the works which reflect a very long period of time as objective and direct as possible, shed a tiny bit of light on the questions about which we are seeking for answer. It is doubtless that there is a good deal of cultural elements.The purpose of this study is to search color and number imagery of the chosen works, explore common direction and grounds if available, if it is not, it is aimed to find the initial point of differentiation and determine the direction.