Özel alışveriş sitelerinde uygulanan satış geliştirme aktivitelerinin tüketicilerin satın alma davranışları üzerine etkileri
The effects of sales promotion applications in private shopping sites on shopping behavior
  1. Tez No: 326059
  2. Yazar: AYKUT YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYRETTİN ZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Alışveriş, Tüketici Davranışları, Satış Geliştirme, Private Shopping, Consumer Behavior, Sales Promotion
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Son yıllarda internet kullanımının artması ve teknolojik gelişimin sağladığı olanaklarla birlikte e-ticaret geleneksel satış kanallarının yanında yerini almıştır. E-ticaret kapsamında en fazla dikkat çeken iş türlerinden biri de özel alışveriş siteleridir. Bu siteler kampanya öncesi miktarları belirlenen ürünleri cazip fırsatlarla, sınırlı sürelerde, yalnızca üyelerine alım yapma imkanı tanıyan kapalı devre satış sistemlerine sahiptirler.Bu çalışmanın amacı e-ticaretin parlayan yıldızı, özel alışveriş sitelerinden alım yapan müşterilerin ziyaret ve satın alma sıklıklarını, hangi ürünleri, hangi ödeme şekliyle satın aldıklarını, satış geliştirme aktivitelerinin hangilerinden ne derece etkilendiklerini analiz etmektir. Anket formu literatür taraması sonucu daha önce yapılmış benzer çalışmalarda kullanılan ölçeklerden yararlanılarak oluşturulmuştur ve kolayda örnekleme metodu ile internet üzerinden Türkiye'de yaşayan 407 kişiye uygulanmış, analizler ise SPSS Statistics 20 programı kullanılarak yapılmıştır.Araştırma sonucu elde edilen bulgulara göre tüketicilerin özel alışveriş sitelerinden alışveriş yaparken önem sırasına göre fiyat indirimi, hediye, kupon/puan, piyango/çekiliş ve çapraz satış uygulamalarından etkilendikleri, buna karşın web görsel/sunumları ve bilgi mesajları (SMS ve e-posta) uygulamalarına karşı ilgi göstermedikleri ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In last years, e-commerce became one of the sales channels how increasing internet usage and technological development. Private shopping sites are one of the most attractive types of e-commerce. These sites determine quantity of products, are going to be sold in promotion, before the campaign and supply only their members for limited duration. They provide incredible opportunity their members and are closed circuit systems.This study aims to investigate, shining star of e-commerce, is named private shopping sites and their customers? call and purchase frequency, their product preference, their form of payment, which sales promotion applications attract their consumers. Creation of questionnaire derived from previous research scales which is results of literature review. Analysis made by using SPSS Statistics 20 program. The survey form is applied as online to 407 consumers who is staying in Turkey, by using the method of convenience sampling.The indications of study show that when consumer buy something in the private shopping sites, five applications are important for them. These are price reduction, premium, coupon, contest/sweepstakes and cross selling. The others, web display and information messages (SMS and e-mail), are not attractive for the consumers.