Türkiye'de yabancı işgörenlerin kültürel uyumlarının iş başarımına etkileri (Turizm sektöründe bir uygulama)
Impacts of expatriates cultural diversities to their work success (A study in tourism industry)
- Tez No: 326060
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNCAY YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Yabancı İşgören, Kültürel Adaptasyon, İş Başarımı, Turizm Sektörü, Expatriates, Cultural Diversity, Work Success, Hotel Enterprises
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Uluslararası rekabetin arttığı günümüzde kültürel etkileşim, farklı kültürlerin en iyi biçimde yönetilmesi ve böylece kültür farklılıklarından doğabilecek sorunların en uygun biçimde çözülmesi kültürler arası çalışan barındıran ve hizmet veren işletmelerin başarısında önemli bir rol oynamaktadır. Bu durum Türkiye?nin son yıllarda ekonomik olarak en önemli girdi kaynaklarından biri olan emek-yoğun turizm sektöründe daha da önem kazanmaktadır. İşletmelerde yabancı işgörenlerin kültürel uyumuna yönelik uygulamaların yetersizliği ve çalışanların iş başarımı üzerinde önemli ölçüde etkisinin bulunmasına yönelik ilgili literatürdeki görüşler, yabancı işgörenlere yönelik turizm sektörü açısından ayrıntılı bir biçimde incelenmesini gündeme getirmektedir. Bu kapsamda, gerçekleştirilen araştırmanın amacı, yabancı işgören barındıran bir çevrede mevcut durumu saptamaya yönelik bir çaba yanında kültürlerarası uyumlu, potansiyel bir çalışan adayı seçiminde başarılı olabilecek bir profil ve geliştirmek ve önermektir. Araştırmanın amacını gerçekleştirmek için, konuyla ilgili ayrıntılı literatür taraması yapılmış ve söz konusu işgören profiline sahip işletmelerde işgörenlere Kültürlerarası Duyarlılık Ölçeği (ISS) ve Sosyo-Kültürel Adaptasyon (SCAS) ölçeklerini sırasıyla kullanarak iş başarımı beklenen bireyin bilişsel tarzı tanımlanmaya, sonrasında ise basit performans değerleme yöntemi ile mevcut başarı durumları belirlenmeye çalışılmıştır ve sonuç olarak uluslararası insan kaynakları yönetimi alanı için yabancı işgören seçim ve değerlendirme sürecine ek bir boyut sağlayarak katkıda bulunulması hedeflenmiştir. Çok aşamalı örnekleme yöntemi kullanılarak yabancı işgörenlerin yoğun olarak istihdam edildiği işletmelerindeki toplam 416 işgören üzerinde, söz konusu ölçekler kullanılarak bilgi toplanmıştır. Çalışmada, kullanılan ölçeklerin, genel geçerlik ve güvenirliğine ilişkin, gereken analizler de gerçekleştirilmiş olup, 1 Temmuz 31 Ağustos 2011 tarihleri arasında örneklem gruba uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde, yüzde, frekans, bağımsız örneklemler için t-testi, ilişkili ölçümler için t-testi, tek faktörlü varyans (Anova) analizi, Tukey (HSD) testi, korelasyon, ?basit ve çoklu doğrusal regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, işgörenlerin; gerek iş başarım durumlarının gerekse kültürel uyum düzeylerinin bazı bireysel özelliklerine (yaş, çalışılan eğitim düzeyi, sektörde çalışma süresi), departmanlarına göre anlamlı farklılıklar taşıdığı yapılan analizler sonucu belirlenmiştir. Araştırmaya ilişkin geliştirilen hipotezlerin testine yönelik gerçekleştirilen analizler sonucunda ise, kültürel duyarlılık ve adaptasyon düzeylerinin, işgörenlerin iş başarımları üzerinde önemli etkisi olduğu, diğer taraftan kültürel uyumun bir bütün olarak değerlendirilmesi sonucu bu etkinin daha fazla olduğu yapılan korelasyon ve regresyon analizleriyle ortaya konulmuştur. Araştırma bulgularının sonucunda, kültürel uyuma ilişkin, özellikle bir hizmet işletme türü olan turizm işletmeleri açısından, söz konusu bu etkinin önemi vurgulanmış ve konuya ilişkin öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the increasing international competition conditions, cultural interaction, managing cultural diversities and solving problems that result from the cross-cultural working environment in accordance with the hosts play an important role in the success of service businesses. This situation is gaining more and more importance in labor-intensive tourism industry, one of the most important economic development sources during recent years.Lack of cultural practices for the adoption of foreign employees in enterprises and consensus on its? significant effects on the performance of employees makes it a requirement to examine foreign employees in terms of the tourism sector.In this context, the aim of the study is; To develop and propose an intercultural compatible profile for the selection of a successful, potential employee in an environment that hosts the foreign employee and an effort to determine the current state.To carry out the purpose of the study, a detailed review of the literature was made and employees of the enterprises concerned with expatriate profile were examined by using scales of Intercultural Sensitivity Scale (ISS), and Socio-Cultural Adaptation (SCAS) and it has been tried to determine the current level of success with a simple method of performance appraisal for defining the individual's cognitive style for the expected performance. As a result, it is aimed to contribute international human resources management area, by providing an additional dimension for selection and evaluation process of the foreign workers.Multi-stage sampling method was used to collect data by the help of the scales on 416 workers between the dates of 1st July to 31st August 201. General validity, reliability and the required analyzes for the scales used in the study are also carried out. The data was analyzed by the help of“percent”,“frequency”,“independent samples t-test”,“t-test for related measures,”“single-factor analysis of variance (ANOVA) analysis”,“Tukey (HSD) test”,“correlation ”,“ simple and multiple linear regression ”analysis.According to the findings of the study, both the performance and the level of acculturation of employees determined to have significant differences according to some individual characteristics (age, level of education, experience in the industry) and departments.As a result of the Analyzes performed to test the developed research hypothesis; cultural sensitivity and adaptability level has a significant effect on employees' job performances and it was proved that the effect increases when the cultural adaptation is evaluated as a whole by the help of correlation and regression analyzes.Research findings highlighted the importance of this effect that related to cultural convergence and suggestions have been made on the subject.