Antakya-Kahramanmaraş grabeninde bitki örtüsü ile yağış koşulları arasındaki ilişkilerin MODIS verileri (2000-2010) kullanılarak incelenmesi
An examination of relationship between the vegetation and rainfall conditions in the graben of Antakya-Kahramanmaraş using MODIS data (2000-2010)
- Tez No: 326063
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Antakya-Kahramanmaraş grabeni, Bitki örtüsü, MODIS NDVI, iklim, uzaktan algılama, Antakya-Kahramanmaraş Graben, Vegetation, MODIS NDVI, Climate, Remote sensing
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Dünyanın oluşumundan günümüze kadar geçen süre zarfında iklimde birçok defa değişim meydana gelmiştir. Küresel iklimde meydana gelecek değişimlerin en önemli etkilerinden birisi bitki örtüsü üzerine olacaktır.Çalışma sahasının içerisinde yer aldığı, Doğu Akdeniz havzasının iklimini konu alan birçok çalışma bu bölgenin yağış ve sıcaklık değerlerinde bir değişimin olduğunu bildirmektedir. Ülkemizin en önemli bitki çeşitlilik ve zenginliğine sahip sahalarından, Antakya-Kahramanmaraş grabeninde değişen iklimin bitki örtüsü üzerinde önemli etkileri bulunmaktadır.Uzaktan algılama iklime ve insana bağlı, geniş alanlardaki bitki örtüsü değişimlerini izleme, araştırma ve sayısal veriler ile güvenilir bir şekilde ortaya koyma imkânı sunmaktadır. Uzaktan algılamada bitki ile doğal çevre arasındaki ilişkiler farklı modellemeler ve uydular kullanılarak yapılmaktadır. Çalışmamızda kullanılan, Normalize Fark Bitki İndeksleri (NDVI) bitki örtüsü değişimlerini izlemekte en yoğun kullanılanlarından biridir. Geçmişte NOAA AVHRR verileri, günümüzde ise MODIS uydusuna ait NDVI veriler yüksek mekânsal ve zamansal çözünürlüğü ile geniş sahalardaki bitki örtüsü değişimlerini izlemekte kullanılmaktadır.Antakya-Kahramanmaraş grabeninde, farklı iklim özellikleri ihtiva eden Antakya, İslâhiye ve Kahramanmaraş sınırlarından test sahaları belirlenmiştir. Farklı jeolojik formasyonlar üzerinde belirlenen test sahalarının NDVI trendleri izlenmiştir. Çalışma sonucunda, farklı jeolojik formasyonlar üzerinde NDVI trendlerinin önemli farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra, bitki örtüsü gruplarının yağışa hemen tepki vermediği, 48 ve 64 günlük toplam yağışlara daha kuvvetli tepki verdiği ulaşılan önemli sonuçlardan bazılarıdır.
Özet (Çeviri)
Climate changes have occurred many times in the earliest period from the present time of world. One of the most important effects of changes in the global climate will be on vegetation. Many studies concerned with the climate of Eastern Mediterranean basin area have reported a change in the values of temperature and precipitation in this region. Changing climate has a significant impact on the vegetation of Antakya-Kahramanmaraş graben which is one of the areas having plant diversity and richness in Turkey. Remote sensing offers monitoring, investigation and numerical data in a reliable way for changes in vegetation caused by climate changes and human beings.The relationship between the natural environment and plant is made by using different modeling and satellites in remote sensing. Normalized Difference Vegetation Index (NDVI) is intensively used to monitor the changes in vegetation. NDVI data with high spatial and temporal resolution of MODIS satellite is used to investigate the changes in vegetation in the present while NOAA AVHRR data was applied in the past. The test sites were determined from Antakya, İslâhiye and Kahramanmaraş borders which have different climatic characteristics Antakya-Kahramanmaraş graben. NDVI trends were observed in the test areas on different geological formations. As a result, NDVI trends on different geological formations showed significant differences. In addition, vegetation groups do not react immediately against rainfall however; strong reaction against 48 and 64-day total rainfall was some of the important results obtained in the present study.