Güçlendirici liderliğin çalışan performansı ve işten ayrılma niyetine etkisi: Bir model önerisi
The effect of empowering leadership on employees job performance and intention to quit: A model proposal
- Tez No: 326064
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BAKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Güçlendirici liderlik, içsel motivasyon, duygusal baglılık, iş tatmini, bilgi paylaşma, yaratıcılık, çalışan performans, işten ayrılma niyeti, Empowering leadership, intrinsic motivation, affective commitment, jobsatisfaction, knowledge sharing, creativity, employee performance, intention to leave
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çal man n ana amac güçlendirici liderlik davran n n, çal anlar nperformans na ve i ten ayr lma niyetlerine olan etkisini ortaya koymakt r. Bu amaçlaöncelikle konuya ili kin yerli ve yabanc literatür taranarak kavramsal çerçeveolu turulmu tur. Daha sonra güçlendirici liderlik davran n n, çal anlar nperformans na ve i ten ayr lma niyetlerine olan etkisini ara t rmak üzereKahramanmara ?ta faaliyet gösteren n aat Mühendisleri ve Mimarlar Odas ?na kay tlmimar ve in aat mühendisleri ile yanlar nda çal an personel üzerinde bir alan çal masyap lm t r. Elde edilen veriler SPSS program nda analiz edilerek ara t rman nhipotezleri test edilmi tir. Ara t rma sonucunda güçlendirici liderlik davranboyutlar n n (örnek olarak yönetme, kat l mc karar verme, koçluk etme, bilgilendirme,ilgi gösterme/etkile im içinde olma) içsel motivasyon, duygusal baglılık, iş tatmini, bilgipayla m , çal an yaratıcıl ve çalışan performans n olumlu yönde etkiledi i; içselmotivasyon, duygusal baglılık, iş tatmini, bilgi paylaşma ve çalışan yaratıcıl nın iseçal an performans ile aralarında pozitif yönde anlaml ili ki oldugu belirlenmiştir.ten ayrılma niyeti ile hiçbir araştırma de i keni arasında anlamlı ilişkibulunamam tır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the effect of empoweringleadership behavior on employee performance and turnover intentions.For this purpose,the native and foreign literature on the subject formed the conceptual framework. Then,a field study was carried out in Kahramanmaras with the members of Chamber ofArchitects, Civil Engineers, and the staff working with them, to investigate the impact ofempowering leadership behavior on employee performance and employee turnoverintentions. The research hypotheses were tested by the obtained data which wereanalyzed with SPSS.Results showed that empowering leadership behavior (leading by example,participative decision-making, coaching, informing, showing concern/interacting withthe team) was positively related to intrinsic motivation, affective commitment, jobsatisfaction, knowledge sharing, employee creativity and employee performance; which,in turn, intrinsic motivation, affective commitment, job satisfaction, knowledge sharing,and employee creativity were positively related to performance. No significantrelationship was found between intention to leave and other study variables.