İslam Hukuk Tarihinde hâkim
The judge in Islamic Law History
- Tez No: 326062
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ KAHVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Yargı, Hâkim, Edeb, Devlet, Dâvâ, Mahkeme, Judgment, Judge, Decensy, Goverment, Lawsuit, Lawcourt
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
İnsan hayatı açısından vazgeçilmez olan değerlerden birisi de adâlettir. Mülkün temeli olan adâleti ayakta tutma ve insanlar arasında dirlik ve düzeni tesis etme adına yargı erkinin varlığı zorunludur. Bütün sistemlerde olduğu gibi İslam Hukuku da yargı görevinin yerine getirilmesini zorunlu tutmuş; hatta bu görevi yerine getirmeyi ibadet olarak kabul etmiştir. Toplum hayatının düzenli bir şekilde işleyişini sağlayan bu önemli görevi yerine getirmek de hâkimlerin vazifesidir. Bütün İslam Hukukçu'ları yargı görevinin yerine getirilip; hakların sahibine teslim edilmesi için, devlet tarafından hâkim tayin edilmesinin zorunlu olduğu üzerinde görüş birliğine varmıştır.Toplum hayatı açısından son derece önemli ve bir o kadar da kutsal olan hâkimlik mesleğinin, İslam Hukuku'ndaki yerini tesbit açısından yapılan bu çalışmada, bir hukuk adamında bulunması gereken özellikler derinlemesine incelenmeye çalışılmıştır. İslam Hukuku'nda yargının yeri, önemi ve değeri, hâkimlerde bulunması gereken özellikler, hâkimlerin tayin ve azilleri, hâkimlerin bağımsızlığı ve sorumluluğu, hâkimlerin görevleri, maaşları ve teftişleri gibi konular ele alınmıştır. Ayrıca hâkimin kişili¬ği, insanlarla olan ilişkileri, söz ve davranış¬ları, hediye alıp vermesi, alış-veriş yapması ve davetlere katılması gibi özel hayatı ve resmî göreviyle ilgili konularda uyması gereken kurallar hakkında da bilgi verilmiştir. Genel olarak betimleme yönteminin kullanıldığı bu araştırmada yeri geldiğinde çeşitli eleştiriler de yapılmış ve bir hukuk adamının her haliyle örnek olması gerektiği neticesine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the essential worth is justice in terms of humans life. The presence of judicial power is necessary to sustain the justice which is the foundation of estate and to establish peace and order between people. As it is at all systems, Islamic law is require to perform judgment duty too, even has accepted as places of worship to perform this duty. It is role of the judges to officiate this important duty which is pace the community life. All Islamic jurists had agreed that is essential to appoint judge by the goverment for implement the judgment job and exercise of rights to the owners.The features that must be included in a judge were studied deeper in this study which was made for determine the place of judgeship which is very important and holy at the same amount. Location of judiciary in Islamic law, importance and worth of judiciary, the features that must be included in a judge, appointing and dismissing of judges, indepency and responsibility of judges, the missions of judges, the salary and supervisions of judges; such these issues were examined in this study. Additionally, information has been given about the rules which must correspond to related with private life and official task of judge such as charecter of judge, the relationship with peoples, communication and behaviors, gifting, shopping and participating in invitations. In this study which was used depict metod generally, various criticisms have been made when it was appropriate and concluded that a judge must be a model in every situation.