Gaziantep'te sanayinin gelişmesinde coğrafî konumun rolü
The role of geographical location in industrial development in Gaziantep
  1. Tez No: 326065
  2. Yazar: MUAMMER BİLGİÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN KAYA SANDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Gaziantep, Coğrafî Konum, Sanayinin Gelişimi, Gaziantep, Geographical Location, Industrial Development
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
19. yüzyılda başlayan sanayileşme sürecinde sanayi tesislerinin lokasyonu hususunda ekonomistler, şehir planlamacıları ve coğrafyacılar gibi farklı disiplinler tarafından çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Türkiye'de geç kalan ama hızlı bir şekilde ilerleyen sanayileşme süreci plansız bir şekilde İstanbul ve çevresinde yoğunlaşmıştır. 1990'lı yıllardan itibaren güçlenmeye başlayan Anadolu sermayesi, İstanbul uzağında yeni bölgesel sanayi merkezlerinde yatırıma dönüşmüştür. Gaziantep de bu hızlı sanayileşen merkezlerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Gaziantep'te sanayileşmeye etki eden tarihî, sosyal, ekonomik v.b. faktörlerden daha önemlisi olarak coğrafî konumun getirdiği avantajların ve bu konumdan kaynaklanan risklerin belirlenmesi için bu çalışmanın yapılması gerekli görülmüştür. Bunun için Gaziantep'in çevresiyle her türlü ulaşım imkânı, bir sınır kenti olması, iklim koşulları, yerleşmeye ve genişlemeye müsait topoğrafik özelliklerine dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
Various researchers were held by different diciplines like economists, city planners, and geographists about the location of industrial facilities during the industrialisation period, which started in the 19?th century. The industrialisation period which started late bu developed fast in Turkey, has centered around İstanbul in an unplanned way. The Anatolian capital which became stronger in 1990?s, turned into investment in the new industrial zones which are far from İstanbul. Gaziantep stands out as one the fast industrialized city. The researches have been seen necessary to figure out the riskies caused by the location and the advantages of the geographical area, which is more vital than the factors like historical, economical and social factors affected on the industrialisation of Gaziantep. So, it has been drawn attention onto Gaziantep? topographic features for having opportunity of transportation around the city, and for being a boundary city , and for being available for settling and expanding.