Adana şehrindeki alışveriş merkezlerinin lokasyon tercihleri
Location preferences of shopping centers in Adana city center
  1. Tez No: 326066
  2. Yazar: NESLİHAN ÇAVUŞOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Kamu Yönetimi, Geography, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Adana, Alışveriş merkezi, lokasyon, yer seçimi, Adana, location, retail industry, shopping centers, site selection
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Son yıllarda şehir merkezlerinden uzakta kurulan alışveriş merkezleri, perakendecilik sektörünün büyümelerine yardımcı olmakta ve onlara canlılık getirmektedir. Şehir gelişimi üzerinde büyük etkileri bulunan alışveriş merkezleri, sadece zengin alışveriş imkanlarıyla değil, insanların şehir kalabalığı ve gürültüsünden uzak, kültürel, sportif vb. aktivitelerde de bulunacakları önemli alanlar haline gelmiştir.Bu çerçevede çalışmanın amacı, Adana'da yer alan alışveriş merkezlerinin mekânsal dağılımını belirleyerek, kentte yer alan AVM'lerin lokasyon tercihlerinin nedenlerini ortaya koymak olarak belirlenmiştir. Kentsel mekânda ve sosyal hayatta oldukça geniş yer kaplayan AVM yatırımlarının yer seçimi sürecinde hangi kriterlerin ne derecede önemli olduğunu ve Adana'daki alışveriş merkezleri için durumun nasıl bir gelişme gösterdiğini açıklamayı amaçlamaktadır.Çalışma, Adana ilinde faaliyetini sürdüren M1 Tepe AVM, Optimum Outlet AVM, Metro AVM, CarrefourSA AVM ve Galeria AVM'lerin yöneticileri ile yapılmıştır. Çalışma da yöntem olarak kategorik ölçümler sayı ve yüzde olarak, sayısal ölçümler ise ortalama ve standart sapma olarak belirlenmiştir.Sonuç olarak, Adana ilinde faaliyetini sürdüren alışveriş merkezlerinin yöneticileri, AVM'lerin erişebilirliğinin kolay, görünebilirliğin yüksek olması gerektiği, arsa/arazinin fiyatlarının ve kurulacağı alandaki demografik yapının önemli olduğunu belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In recent years, shopping centers built at locations distant from city centers support the growth of the retail industry and provides economic buoyancy. Shopping centers, which have significant effects on the development of urban areas, have become important places not only for the generous shopping facilities they provide, but also with the cultural and sport activities and other similar opportunities they offer in spaces away from the crowd and noise of the city.Within this frame, the purpose of this study is to determine the spatial distribution of shopping centers located in Adana city center, and to reveal the factors which affect location preferences for them. It is aimed to explain the level of importance of each criterion in the process of site selection for shopping centers, which occupy a rather large space in urban space allocation and the social life, and to present the trends of development for the case of shopping centers located in Adana.The study was conducted with the managers of M1 Tepe AVM, Optimum Outlet AVM, Metro AVM, CarrefourSA AVM and Galeria AVM shopping centers located in Adana city center. Within the scope of the method chosen for the study, categorical measurements are given in numbers and percentages, and numerical measurements are presented in averages and standard deviations.As a result of the study, it was observed that high level of accessibility and visibility were significant requirements for shopping centers located in Adana, and it was also understood that land prices, environmental factors and the demographic structure as important criteria of preference.