Ermeni komiteleri
Armenian committees
  1. Tez No: 326071
  2. Yazar: ÖMER FATİH BAŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EYİCİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Ermeni, Hayırseverler, Ararat, Karahaç, Armenekan, Hınçak, Taşnak, Ramgavar, Hoybun, Nemesis, Asala, Ottoman, Armenia, Benevolent, Ararat, Black Cross, Armenekan, Hinchak, Dhasnak, Ramgavar, Hoybun, Nemesis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Osmanlı Devleti içerisinde beş yüz yıldan fazla yaşayan ve Millet-i Sadıka olarak adlandırılan Ermeniler, 1789 Fransız İhtilali'nden sonra yayılmaya başlayan milliyetçilik akımının etkisinde kaldı. Avrupalı devletlerin çıkarlarına alet olduğu gibi kilisenin etkisiyle siyasallaşmaya başladı. Siyasi faaliyetlerini Osmanlı Devleti'nin 19. yüzyılda içinde bulunduğu zor durumdan faydalanarak etkin hale getirdi. 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Ermeni terör örgütleri vasıtasıyla faaliyetlerini yürüttü. Ermenilerin siyasi bağımsızlığı elde etme hareketleri, Hayırseverler Cemiyeti ile başladı. Hayırseverler Cemiyeti ile başlayan siyasi faaliyetler İttihat ve Halas, Araratlı, Karahaç, Anavatan Müdafileri ve bu amaçla kurulan birçok cemiyetle devam etti.Ermeni örgütleri eğitim ve sosyal amaçlar çerçevesinde hareket etmiş görünse de hepsinin amacı bağımsız Ermenistan devleti kurmaktı. Bu cemiyetlerin faaliyetleriyle gerek Avrupa'da gerekse Osmanlı içerisinde öğrenim gören Ermeniler, Armenekan Komitası'yla başlayan siyasallaşma ortamına girdi. 19. yüzyılın sonuna gelindiğinde Ermeni cemiyetleri, yerlerini ihtilalci ve dönemin en kanlı eylemlerini gerçekleştiren ve I. Dünya Savaşı'na kadar süren isyanlarda yer alan Hınçak ve Taşnak Komitası'na bıraktı. Hınçak ve Taşnak Komitaları ile siyasi amaçlı isyanlar başlatıldı. Osmanlı hükümetince tanınan ve yasal olarak kurulan Ramgavar Partisi ile de ihtilalci hareketlerine devam etti. Ermenilerin terör ve şiddet eylemleri Osmanlı Devleti'ni cephede ve cephe gerisinde birçok yeni tedbirler almaya zorladı. Osmanlı hükümeti, Ermenilerin yaptığı terör eylemleri sonucunda, çetecilik faaliyetlerinde bulunan Ermenileri 1915 yılında zorunlu iskâna tabi tuttu. Bunun üzerine Ermeniler, haksız yere göçe tabi tutuldukları bahanesiyle daha fazla terör eylemine başladı. Nemesis ile başlayan bu terör eylemlerinde birçok devlet adamı öldürüldü.1927 yılına geldiğimizde farklı bir oluşumla ortaya çıkan Ermeniler, Avrupa destekli ve Kürt-Ermeni ittifakına dayalı Hoybun Cemiyeti'ni kurdu. Daha sonra Asala, Jjag, Ara, Asala-Mr, Nar terör örgütleri ile kanlı eylemlerine devam etti.
Özet (Çeviri)
İn the Ottoman State for more than five hundred Armenians living in the so-called loyal people and nation, nationalist movement began to spread after 1789 under the ifluence of the French revolution was. Europen states was misused, by the political influence of the church began. Political avtivities of the Otoman State 19th century, taking advantage of the difficult situation in which effectively made. 19th. from the second half of the century trough the activities of the Armenian terrorist organizations conducted. Armenians Benevolent Union began with the political separatist movement. The process that began with Benevolent Union, Union Salvation, Araratlı, Black Cross, The Protectors Fatherland and established in this direction continued with many societies.Although these organization have acted within the framework of established social objectives. The aim of all to establish an independent state of Armenia to the activities of these societies in Europeand studying in Otoman Armenians Armenekan Committee is in the process of politiciziation. 19th. by the end of the century the Armenian societies, convulsion, and of the most bloody place performing actions. The riots lasted until World War I. Hunchak and Dashnak revolutinary committees for the riots started. The established and legally recognized by the government of the Ottoman with the revolutionary movement continued Ramgavar. Armenians in the Ottoman State at the front and in the rear of terrorism and acts of violence has forced many to take new measure. The Ottoman government, the Armenians were made as a result of acts of terrorism, gang activities subject to the Armenians in 1915 forced resettlement kept. So that the Armenians, under the pretext of more terrorist act unjustly subjected to immigration detention began. Many of these terrorist acts starting with the slain statesman Nemesis.When we are encountered a different formation in 1927 Armenians, based on the European-backed alliance of Kürdish and Armenia Hoybun established society. İn recent history Asala, Jjag, Ara, Asala-Mr, Nar like the bloody with terrorist organizations continued.