Islâm kurumları tarihi açısından Ebü'l-Hasan Ali B. Muhammed B. el-Habîb el-Mâverdî El-Basrî'nin (364-450/974-1058) Kavânînü'l-Vizâre ve Siyasetü'l-Mülk adlı eseri
Islamic foundations historically the book of Mâverdî's Kavaninü-l-Vizare ve Siyasetü-l-Mülk
- Tez No: 326078
- Danışmanlar: PROF. DR. KASIM ŞULUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyaset, Vezirlik, Kurum, Mâverdî, Kavaninü?l-Vizare ve Siyasetü-l-Mülk, Diplomacy, Vizierate, foundation, Mâverdî, Kavaninü-l-Vizare ve Siyasetü-l-Mülk
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmada Mâverdî'nin Kavaninü'l-Vizare ve Siyasetü'l-Mülk kitabı incelenmiştir. Bu kitabının konusu vezirlik ve onun görevleridir. Vezirlik İslâm kurumları arasında hilafetten sonra en önemli kurumdur.Çalışma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Mâverdî ile ilgili bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde İslâm Kurumları, siyaset ve vezâret anlatılmıştır. İkinci bölümde sözüedilen eserin tahlili yapılmıştır. Son bölümde ise eserin Türkçe tercümesi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the book of Mâverdî?s ?Kavaninü?l-Vizare ve Siyasetü-l-Mülk is studied. The subject of the book vizierate and his duties. Vizierate is the second important Islamic foundation after the caliphate.This study, consist of three parts with the introduction. In introduction part, the information about Mâverdî is given. In the fırst part, Islamic foundations, diplomacy and vizierate are explaned. In the second part, the book above is analyzed. Finally, Turkish translation of this book is given in the last section.