Şemseddin Muhammed B. Abdurrahman es-Sehâvî'nin (902/1496) hayatı, eserleri ve tarih savunmasına dair El-i'lân bi't-Tevbîh limen Zemme 't-Tarih adlı eseri
Shams al-din Muhammad ibn 'Abd al-rahman al-Sakhawi's (d. 902/1496) life, works and his book abaout defense of history El-i'lan bi-t-Tevbih limen Zemme't-Tarih
  1. Tez No: 326079
  2. Yazar: ABDURRAHİM ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KASIM ŞULUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: SehâvI, el-İ'lan bi't-tevbih, Tarih, Tarih usûlü, Tarih savunusu Tarih tenkidi, Siyer, Sakhawi, el-İ'lan bi't-tevbih, History, History of methods, Defense of gistory, Cİritics of history, Siyer
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Şemseddin Muhammed b. Abdirrahman es-Sehâvî'nin (v.902/1496) hayatı, eserleri ve tarih savunmasına dair el-İ'lan bi't-Tevbih limen Zemme't-Tarih adlı eseri konulu çalışmamız, giriş ve iki bölümden meydana gelmektedir. Çalışmamızda öncelikle içindekiler kısmı yer almakta daha sonra çalışma süresince kullanılmış kısaltmaların açıklandığı sayfa bulunmakta ve müteakiben bir önsöz yer almaktadır. Daha sonra giriş ve bölümler yer almakta, en sonda ise sonuç yazısı ve kaynakça yer almaktadır.Giriş kısmında, Sehâvî'nin yaşadığı dönemde siyasi ve kültürel çevre, kendisine intikal eden tarih anlayışı, Sehâvî'nin hayatı, eserlerinin listesi ve el-İ'lan bi't-tevbih limen zemme't-tarih'in benzer eserlerle mukayesesi ele alındı.Birinci bölümde, Sehâvî'nin tarih usulü ile ilgili görüşleri incelenmeye çalışıldı ve tarihi eleştirenlere verdiği cevaplar ele alındı.İkinci bölümde ise Sehâvî'nin tarih meseleleri ve kaynakları ile ilgili tespitleri ele alındı.Kaynakça kısmında çalışma boyunca istifade edilen kaynaklar, müellifleri, varsa neşredenleri, neşir yerleri ve tarihleri belirtmek suretiyle zikredilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our thesis titled, Shams al-Din Muhammad ibn `Abd al-Rahman al-Sakhawi's (d. 902/1496) life, works and his book abaout defense of history el-İ-lan bi-t-Tevbih limen Zemme-t-Tarih and composed an introduction and two chapters. Primarily, the contents of this study are located after the page which is introduces the abbreviations used throughout the study. Subsequently there are a preface, introduction and chapters. At the end of the thesis a conclusion and bibliography are presented.In the introduction; political and cultural environment in the time of al-Sakhawi; conception of history that gets to him; al-Sakhawis life and comparison's his work el-İ-lan bi-t-tevbih limen zemme-t-tarih with similar works, were discussed.In the first chapter; al-Sakhawi's opinions about history methods were analyzed and his answers to people whom critices history were discussed.In the second chapter; al-Sakhawi-s determinations about issue and sources of history were discussed.Bibliography section, which are benefit from the resources authors, publishers, if any, release locations, release dates, is described during the study.