Sosyal bilgiler dersinde kullanılan probleme dayalı öğrenme yönteminin öğrencilerin karar verme becerisine etkisi
The effect of problem-based learning method on the decision-making skills of students at the social studies lesson
- Tez No: 326103
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEHSAT SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Karar verme becerisi, probleme dayalı öğrenme, sosyal bilgiler
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Sosyal Bilgiler Dersinde Kullanılan Probleme Dayalı Öğrenme Yönteminin Öğrencilerin Karar Verme Becerisine EtkisiAyşe Tuğba TETİKAraştırmanın amacı, ilkokul 4. sınıf sosyal bilgiler dersi İnsanlar ve Yönetim? ünitesinde kullanılan probleme dayalı öğrenme yönteminin öğrencilerin karar verme becerisine etkisini incelemektir.Araştırma, 2011 - 2012 öğretim yılının ikinci döneminde Burdur ili merkez TOKİ Yahya Kemal Beyatlı İlkokulu'na devam eden dördüncü sınıf öğrencilerinden 48' inin katılımı ile gerçekleşmiştir.Araştırmada ön test son test kontrol gruplu model kullanılmıştır. Araştırma bir deney ve bir kontrol grubu olmak üzere iki grup üzerinde uygulanmıştır. Eş olasılıkla atanan gruplardan biri deney biri kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Uygulama öncesi deney ve kontrol gruplarının denkliğini belirlemek için İnsanlar ve Yönetim ünitesi ile ilgili başarı testi ön test olarak uygulanmış; ancak gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir. Deney grubuna araştırmacı tarafından hazırlanan probleme dayalı öğrenme yöntemi uygulanmıştır. Kontrol grubuna ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullara gönderilen öğretmen kılavuz kitabındaki etkinlikler ile dersler işlenmiştir. Araştırmanın deney ve kontrol grubu öğrencileri kendi sınıf öğretmenleri ile sürece katılmıştır. Uygulama, 5 hafta süresince devam etmiştir.Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından hazırlanan öğrenci görüşme formu, veli görüşme formu ve başarı testi kullanılmıştır.Uygulama sonunda probleme dayalı öğrenme yönteminin öğrencilerin karar verme becerisine etkisini belirlemek amacıyla, deney grubu öğrencilerine ?öğrenci görüşme formu? ve velilerine ?veli görüşme formu uygulanmıştır.Deney ve kontrol grubu öğrencilerine başarı düzeylerini ölçmek için başarı testi uygulanmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS 19.0 paket programından yararlanılmıştır. Araştırmada anlamlılık düzeyi .05 olarak kabul edilmiştir.Araştırmada kullanılan istatistikler şunlardır:1. Aritmetik Ortalama2. Standart Sapma3. Kovaryans Analizi (Ancova)4. Bağımlı t Testi5. Bağımsız t testiAraştırmada öğrenci ve velilerin görüşleri doğrultusunda probleme dayalı öğrenme yönteminin deney grubu öğrencilerinin karar verme becerisine olumlu anlamda etki ettiği sonucuna ulaşılmıştır.Deney ve kontrol gruplarına uygulanan her iki yöntemin de öğrenci başarısını artırmada etkili olduğu; ancak probleme dayalı öğrenme yöntemi ile işlenen dersin, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullara gönderilen öğretmen kılavuz kitabındaki etkinliklerle işlenen derse göre başarı düzeyini artırma açısından daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Effect Of Problem - Based Learning Method On The Decision - Making Skills Of Students At The Social Studies LessonAyşe Tuğba TETİKThe main aim of this research is to analyze the effect of problem based learning on the decision making skills of students throughout the unit of People and Administration in Social Sciences lesson for students at primary school 4th grade.The research was carried out by the attendance of 48 students of 4th grade in Burdur TOKİ Yahya Kemal Beyatlı Primary School in the second term of 2011 - 2012 academic year.In the research, the model including pre test and post test control group was used. The research was carried out on two groups that one was experimental group and the other was control group. One of the groups constituted through equal probability was indicated as the experimental group and the other one was indicated as the control group. Before the application, to establish the equivalence of the experimental and control group, the achievement test which was about the unit of People and Administration? was applied as a pre test, but there was no statistically significant difference between the groups. In the experimental group, problem - based learning method that was prepared by the researcher was applied. In the control group, courses were processed with the activities in the teacher's book sent by Ministry of Education. Both the control and the experimental group students of the research participated in the process with their own classroom teachers. The application was lasted for five weeks.As a means of data collection, in the research, a student interview form which was prepared by the researcher, a parents interview form and an achievement test were used.At the end of the application, the experimental group students were applied the student interview form and parents interview form to analyze the effect of the decision - making skills of students on problem - based learning. Both the controland the experimental group students were applied the achievement test to measure their success. The data was analyzed by SPSS 19.0 version. The level of significance was .05 in the research.Here are statistics used in the research:1. Arithmetic Mean2. Standard Deviation3. Covariance Analysis4. Dependent t Test5. Independent t TestIt was concluded that problem - based learning method influenced positive sense on decision - making skills of the experimental group students accordance with the opinion of the parents and students. The results suggested that both methods, applied to the experimental and the control group, were effective in increasing student achievement. However, in terms of increasing the level of success, the course which was processed by problem - based learning method was more effective than the course which was processed with the activities in the teacher's book sent by Ministry of Education.Key words : Decision - making skills, problem based learning, social studies.