Parklarda bulunan egzersiz alanlarını kullanmanın yararları ve zararları Burdur il merkezi çalışması
The benefits and damages of using the exercise fields in parks this study about Burdur city center
- Tez No: 326104
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sağlık Eğitimi, Spor, Public Administration, Health Education, Sports
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz, sağlık, spor, yerel yönetim, Exercise, Health, Sport, Local Governments
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bu çalışmayı yapmakta ki amacımız; son yıllarda yerel yönetimlerin semt spor tesisleri kurarak halkın kullanımına sunmasıyla yaşanan problemleri tespit etmektir. Yerel yönetimlerin yaptığı spor tesislerinde spor yapan halk doğru ve bilinçli spor yapıyor mu? Yaptıkları egzersizlerin sonucunda sağlıklarında olumlu veya olumsuz yönde bir değişme yaşanıyor mu? Yapılan bu tesisler gerçekten halkın sağlıklı olma, sağlıklı kalma amacı doğrultusunda hizmet ediyor mu? gibi soruların cevapları araştırılarak, bunların nedenleri ve araştırmanın sonuçları üzerinde tartışıp yerel yönetime problemleri çözme konusunda önerilerde bulunmaktır.Veri toplama aracı olarak geliştirilen ankete 102 kişi gönüllü olarak katılmıştır. Bu kişilere yaş, meslek durumu, aylık gelir, eğitim durumu, medeni hal ve cinsiyet gibi 6 soru, bu alanlara gelenlerin bu parklardan yararlanma durumlarını ve buralar hakkında ki düşüncelerini irdeleyen 24 soruyla beraber toplam 30 sorudan oluşan bir anket uygulanmış ve cevaplar incelemeye alınmıştır.Yaptığımız çalışmanın sonucuna göre; bu alanlarda rahatsızlanan, egzersiz yaparken kalp krizi geçiren bireylere kimler müdahale edecek bu bireylerin sağlığından kimler sorumlu olacak sonuca göre çok düşündürücüdür; yani o sonuca göre parkların çevresinde herhangi bir sağlık kuruluşu veya elemanı yoktur. Bu alanları kullananların egzersiz yapmaya başlamadan önce sağlık kontrolünden geçmedikleri belirlenmiştir, bu durumda parkların yakın çevresinde sağlık kuruluşu veya elemanı bulunmasının önemini daha çok ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to fix problems which occur from sport facilities, used by people and built by local governments in recent years. And to seek the answers of these questions, their causes and then make suggestions to the local governments about probable solutions:Do the people sport consciously in these facilities? Does their health become different after exercising? Do these facilities really work out in the sense of staying healthy and becoming healthier? 102 people attended as volunteers to the survey which is developed for collecting data. 30 questions were asked to these people and the answers were examined. Six of the questions were about age, profession, monthly income, level of education, marital status and gender. The last twenty four questions were about people?s ideas and satisfaction levels about the facilities.According to the results of the study; there is neither health institution nor staff around the sport facilities. And this is what makes us worried about the possibilities of heart attack or something bad in these facilities. Also, the people who exercise in these facilities, don't undergo medical check-up before they exercise. And this shows how important is the existence of health institution or staff around these facilities.