Demokrat Parti ile ilgili bibliyografya çalışması (1945-1961)
Studied of bibliography with Demokrat Party (1945-1961)
  1. Tez No: 326111
  2. Yazar: ZÜHAL ERCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELAL PEKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bibliyografya, Siyasal Bilimler, Bibliography, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrat Parti, Demokrasiye Geçiş, Adnan Menderes, The Democrat Party, a Modulation to Democracy, Adnan Menderes
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Mustafa Kemal Atatürk 1923 yılında kurduğu Türkiye Cumhuriyeti Devleti?nde demokratik rejimin en önemli unsurlarından olan düşünce özgürlüğünü savunmuştur. Bu amaçla ilki 1925, ikincisi 1930 yıllarında iki kez çok partili siyasi hayata geçiş adımı atılmış, ancak ikisinden de sonuç alınamamıştır. Bu girişimlerin başarısız olması üzerine çok partili hayat denemelerine 1946 yılına kadar ara verilmiştir. İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulan yenidünya düzeni, Türkiye?de çok partili siyasal hayatı zorunlu kılmıştır. 1946 yılında demokrasi söylemiyle kurulan Demokrat Parti, 1950 seçimlerini kazanarak 27 yıllık tek parti iktidarına seçimle son vermiş ve yönetime geçmiştir. Demokrat Parti ya da Menderes dönemi olarak adlandırılan bu periyotta 1950, 1954 ve 1957 yıllarında olmak üzere üç genel seçim yapılmış ve bu dönemde Adnan Menderes beş kez başbakan olarak hükümet kurmuştur. Demokrat Parti, 1960 yılında yapılan bir darbe ile iktidardan uzaklaştırılmıştır. Demokrat Parti iktidarı döneminde siyaset, seçkinler uğraşı olmaktan çıkarak, geniş halk kitlelerine ulaşmış, böylelikle Türk siyasi kültürüne olumlu etkide bulunulurken, bürokratik-baskıcı devlet geleneğinin yumuşaması ve milli bir ticaret-sanayi burjuvazisinin doğmasını sağlanmıştır. Tarım reformu, barajlar ve hidroelektrik santraller, eğitim ve ulaşım hizmetlerinin yaygınlaştırılmasının sonucu olarak siyasi yapının katı kalıpları yıkılmış ve Türkiye, tarihinin en önemli değişimini yaşamıştır. Bu çalışma bu değişimleri ortaya koyarak, farklı bakış açılarından 1945?1961 yıllarıyla ilgili çeşitli çalışmaları incelemiş ve bibliyografik olarak bir araya getirmiştir.
Özet (Çeviri)
Mustafa Kemal Atatürk supported the freedom of thought, one of the most important part of the democractic regime in Turkish Republic he founded in 1923. For this purpose, firstly in 1930, and then in 1930 there had been two attempts for the multiple party system, but they got no results at the end. In consequence of these two failures, there was a break for the multiple party system trials until 1946. The new world order, constructed after the Second World War, required a multi-party system in Turkey. Founded with a request of democracy in 1946, the Democrat Party won the elections and ended the one-party rule which reigned nearly three-decade-long. In this period known as the Democrat Party or the Menderes Period, there was three elections respectively done in 1950, 1954 and 1957; and Adnan Menderes formed the government as the Prime Minister. The Democrat Party was overthrown by a military coup in 1960. The politics disyoked from the elitism and reached the large mass of people during the power of the Democrat Party, thus this period affected the Turkish political culture positively and provided a basis for the moderation of bureaucratictyranniser state tradition and birth of a national trading-industrial bourgeoisie. As a result of the agricultural reform, dams and hydroelectric power stations, extensification of the services of education and transportation, the bars of the political structure were demolished and Turkey had the most significant change of its history. This thesis has analised this change including different points of views published between 1945-1960 and pieced them together bibliographically.