148. nolu Ayntab Kadı Sicili'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi (S.1-135) (H.1288-1291/M.1871-1874)
Transcription and evaluation of ayntab judicial record numbered 148
- Tez No: 326112
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEL ÖZLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şer`iyye sicilleri, Ayntab, tereke, Judicial records, Ayıntab, estate
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 355
Özet
Osmanlı Devletinin mahkeme kayıtları olan Şer'iyye Sicilleri, Osmanlı'da yerel idare araştırmalarının birinci el kaynakları arasında yer almaktadır. Defterler yerel farklılıkları ortaya koymasının yanı sıra, tümü gözlendiğinde genel tespitlerinde oluşmasını sağlamaktadır.148 Numaralı Ayntab Şer'iyye Sicili toplam 270 sayfadan oluşmaktadır. Bu çalışmada, şer'iyye sicilinin ilk yarısını oluşturan 135 sayfanın transkripsiyonu yapılmıştır. Çalışma Hicri 1288-1291 Miladi 1871-1874 tarihleri arasında Ayntab'da tutulan şer'i mahkeme kayıtlarını ihtiva etmektedir.Çalışmamızda; Osmanlı Devleti'nde Kadılık ve Şer'iyye Sicili ile ilgili bilgi verdikten sonra, sicil içindeki belgeleri tasnif ettik ve belgelerin özetleri ile transkripsiyonu ve kısa bir değerlendirmesini yaptık.Bu araştırmanın sonucunda XIX. yy'ın son çeyreğinde Ayntab'ın sosyal, kültürel, iktisâdî ve fizikî yapısı hakkında fikir sahibi olunmuştur.
Özet (Çeviri)
Judicial records, which are the court records of the Otoman Empire, are among the primary sources for Ottoman local management researches. The Registers do not only manifest local differences but also help researchers reach more general conclusions.Ayıntab judicial Record Number 148, has been composed of totally 270 pages. In this research, the transcription of 135 pages from first half of judicial record has been done. The present study is based on judicial records of Ayntab Local Court for the years 1288-1291 (Lunar Calendar- Hijrah) / 1871-1874 AD.In our study, after giving information about ?court and Kadı in the state of Ottoman, we classified the documents in the records, gave their summary and transcription and we wade a short evolution of the subjects.In this study, it was partially made possible to get a gist of the social, cultural, economical life in Ayıntab in late 19th century.