Türkiye ve G-8 ekonomilerinin sektörel rekabet gücünün karşılaştırılması
Compasion of sectoral competitiveness of Turkish and G-8 economies
- Tez No: 326118
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN BEKMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İhracat, Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler, G-8, Türkiye, İthalat, Rekabet Gücü, Export, Revealed Comparative Advantage, G-8, Turkey, Import, Competitiveness
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Uluslararası rekabet gücü, bir ülkenin ekonomisinin diğer ekonomiler karşısında hangi sektörlerde avantajları ve dezavantajları olduğunu gösteren bir kavramdır. Dünya ekonomisinde yaşanan dalgalanmalar, dış ticarette rekabet kavramının önemini arttırmaktadır. Ülkelerin rekabet gücü seviyelerinin belirlenmesinde, Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler (RCA) yöntemi ile yapılan çalışmalar giderek önem kazanmaktadır. Bundan dolayı, bu çalışmada bazı dış politikaların değerlendirilmesinde RCA yöntemi kullanılmıştır.Bu çalışmanın amacı, G-8 Ülkeleri ile Türkiye'nin rekabet gücünü belirlemektir. Kullanılacak veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), United Nations Commodity Trade Statistics Database (UNComtrade)'den alınmıştır. Bu veriler 1990 ile 2011 yılları arasındaki ithalat ve ihracat rakamlarını kapsamaktadır. Çalışmada, Liesner'in ortaya attığı, Balassa'nın geliştirip, Vollrath'ın son şeklini verdiği Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler yöntemi kullanılmıştır. Vollrath'ın RCA endeksi, ihracat ve ithalatı ele alarak ülkelerin sektörel rekabetini ölçmektedir. Yapılan analizler neticesinde, G-8 ülkeleri ile Türkiye'nin sektörel bazda rekabet avantajları tespit edilerek karşılaştırmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
International competitiveness is a concept that shows if a country's economy has advantages or disadvantages compared to the other economies. Fluctuations in the world economy increase the importance of the concept of competition in international trade. Revealed Comparative Advantage (RCA) method has becoming increasingly important in determining the competitiveness level of the countries. For this reason, in order to evaluate some policy issues, the RCA method has been used in this study.The purpose of the study is to determine the competitiveness of G-8 countries and Turkey. The data are taken from Turkey Statistical Institute (TSI), the United Nations Commodity Trade Statistics Database (UNComtrade). The data include imports and exports between the years of 1990-2011. In this study, Revealed Comparative Advantage analysis proposed by Liesner, developed by Balassa, and given its final shape by Vollrath was used. Vollrath's RCA index measures the sectoral competitiveness of countries by using import and export data. As a result of the analysis, the G-8 countries and Turkey are compared in terms of their competitiveness on sectoral basis.