Gümrük mevzuatının Türkiye'nin dış ticaretine saptırıcı etkisi
Customs legislation's deflector effects on Turkey's foreign trade
  1. Tez No: 326119
  2. Yazar: MEHMET SALİH YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF ÖZSAĞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Gümrük, Gümrük Kanunu, ithalat Rejimi, ihracat Rejimi, Customs, Customs law, Import regime, Export regime
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren yüzünü batıya çevirmiş olan Türkiye özellikle ekonomik alanda Avrupa Birliği ülkelerinin önemli bir partneri olmuş ve bu ülkelerin yer aldığı organizasyonlar içerisinde yer almak istemiştir. Nitekim 1963 yılında Ankara Anlaşmasıyla başlayan süreç 1996 yılında Gümrük Birliğine üyelikle yeni bir boyut kazanmıştır. Gümrük mevzuatının da bu bağlamda birliğe uyumlu hale getirilmesi önemli bir süreci oluşturmuştur. Gümrük Birliği sadece sanayi ürünlerini ve işlenmiş tarım ürünlerini kapsamakta geleneksel tarım ürünleri Gümrük Birliği'nin kapsamı dışında bulunmaktadır. Gümrük Birliği ile Türkiye, Avrupa Birliğinden gelen sanayi ürünlerine uyguladığı tüm gümrük vergileri ve eş etkili tedbirleri ortadan kaldırmış, uygulamakta olduğu miktar kısıtlamalarına da son vermiştir. Üçüncü ülkelerden ithal edilen ürünlerde ise ortak gümrük tarifesi kabul edilmiştir. Birlik içinde gümrük vergilerinin kaldırılması ve miktar kısıtlamalarına son verilmesi Türkiye'nin dış ticaretini birlik içindeki ülkelere saptırması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Heading towards west since the establishment of the republic, Turkey has been one of the important partners of the European Union countries especially in economic field and wanted to take part in the organizations which these countries has been involved in. Likewise, the process that began in 1963 with Ankara Treaty gined a new dimension with the membership of the Customs Union. In this context, harmonization of the Customs Legislation with the union formed an important process. Customs union includes only industrial products and refined agricultural products but excludes traditional agricultural products. With Customs Union, Turkey removed all customs duties taken from the industrial products that are coming from European Union and measures that have identical effects and ended quantities restrictions that had been implemented. A common Customs Tariff has been adopted for the products imported from third countries. Turkey is expected to deflect its foreign trade towards the countries that union includes as a result of removal of the customs duties and putting an end to the quantities restrictions.