Lise öğrencilerinde risk alma davranışının akran baskısı, ana baba tutumları ve çok boyutlu algılanan sosyal desteğe göre yordanması
Predicting risk taking behavior among high school students according to peer pressure, parental attitudes and multi dimension perceived social support
- Tez No: 326121
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZEKES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik dönemi, risk alma davranışı, akran baskısı, yaş, ana baba tutumları, çok boyutlu algılanan sosyal destek, Adolescence, risk taking behavior, age, peer pressure, parental attitudes, mutli dimension perceived social support
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırmanı amacı akran baskısı, ana baba tutumları, çok boyutlu algılanan sosyal destek ve yaş değişkenlerinin lise öğrencilerinde risk alma davranışı düzeylerini yordama gücünü belirlemektedir.Araştırmada veri toplama araçları olarak Ergenlerde Risk Alma Ölçeği, Akran Baskısı Ölçeği, Ana Baba Tutumu Ölçeği ve Çok Boyutlu Sosyal Destek Algısı Ölçeği kullanılmıştır.Araştırmanın örneklemini İzmir ilindeki 746 lise öğrencisi (413 kız, 333 erkek) oluşturmuştur. Araştırma kapsamında elde edilen veriler, Sosyal Bilimler İstatistik Paket Programı (SPSS, Statistical Package for the Social Sciences) 15.0 ile çözümlenmiştir.Akran baskısının, ana baba tutumlarının ve çok boyutlu algılanan sosyal desteğin, lise öğrencilerinin risk alma davranışı düzeylerini yordama gücünü ortaya koymak amacıyla aşamalı çoklu regresyon analizi yapılmıştır.Araştırmanın bulguları incelendiğinde, akran baskısı, yaş, aileden alınan sosyal destek, özel birinden alınan sosyal destek, koruyucu-istekçi ana baba tutumu ve otoriter ana baba tutumu değişkenlerinin lise öğrencilerinin risk alma davranışlarının anlamlı yordayıcıları olduğu bulunmuştur. Ancak, demokratik ana baba tutumu ve arkadaştan alınan sosyal destek lise öğrencilerinin risk alma davranışlarının anlamlı yordayıcıları olarak bulunmamıştır.Analize giren bu altı değişkenin, lise öğrencilerinin risk alma davranışı puanlarındaki toplam varyansın % 49.9'unu açıkladığı saptanmıştır. Bu bulgular, literatürde yer alan diğer araştırmaların sonuçları doğrultusunda tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study to determine the predictive power of variables that peer pressure, parental attitudes, multi dimension perceived social support and age on the risk taking behavior of high school students.In this study, to collect data, four instruments were used: Risk Taking Scale in Adolescents, Peer Pressure Scale, Parental Attitude Scale and Multi Dimension Perceived Social Support Scale.The sample of the research was selected from high school students in İzmir. The sample contains 746 high school students (413 girls and 333 boys). The Statistical Package for Social Sciences version 15.0 was used to analyze the data collected on this research.To investigate the power of the relationship between peer pressure, parental attitude, multi dimension perceived, age and the level of risk taking on high school students; the Multiple Regression Analysis was used. It's found that; peer pressure, age, perceived social support from family, perceived social support from special person, protective parental attitude and authoritarian parental attitude were found as significant predictors of risk taking behaviors of high school students. But democratic parental attitude and perceived social support from friends were not found as significant predictors of risk taking behaviors of high school students.These six variables explain 49.9 percent of the total variance of risk taking behavior scores of high school students. These findings were discussed in the light of the other studies results found on the empirical literature.