Türk sinemasında çalışan kadın imgesi
Images working woman in Turkish cinema
- Tez No: 326144
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK TAKIMCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Kadının Konumu, Türk Sineması, Çalışan Kadın Temsilleri, Eril Söylem, The position of women, Turkish Cinema, Representations of Working Women, Masculine Discourse
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmada kadının tarihsel konumu ve Türk sinemasında çalışan kadının dönemlere göre temsili incelenmiştir. Çalışmada tarih öncesi çağlardan günümüze kadının konumu ve çalışma yaşamı toplumdan topluma farklılık gösterdiği görülmüştür. Bu farklılık ataerkil ideolojinin kontrolünde gerçekleşmiş ve günümüzde bile bu yapı içerisinden çıkılamamıştır. Türkiye'de Cumhuriyet'in ilanı öncesi ve sonrasında kadın hak ve özgürlüklerinde yenilikler yapılmış, kadının çalışma alanı genişletilmeye çalışılmış, fakat kadın sömürüsü, kadına uygulanan şiddet ve kadının çalışma yaşamının olumsuz şartları, yapılan düzenlemelere rağmen istenilen ya da hedeflenen sonuca ulaşamamıştır. Eril zihniyetin idealize ettiği toplumsal cinsiyet rolleri ve görmek istediği kadın temsilleri bir kitle iletişim aracı olan sinemayla yeniden oluşturulmuş, sinemanın her alanına hakim olan erkek egemenliği çalışan kadın temsillerini de eril iktidarın bakış açısıyla şekillendirmiştir. Bu durum sinemanın ilk yıllarından 2000'li yıllara kadar sürmüş, çalışan kadın temsilleri ataerkil ideolojiye uygun inşa edilmiştir. Çalışmada Türkiye'de dönemlere göre yaşanan siyasal, ekonomik ve toplumsal olayların çalışan kadının toplumsal konumuna ve sinemada temsil edilişine nasıl etki ettiği modernleşme olgusu bağlamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, women's historical location and representation working woman in Turkish cinema were examined according to periods. In the study, of prehistoric times to the present position of women and working life differs from society to society was observed. This difference occured in the control of patriarchal ideology, and even today in this structure is going on. In Turkey before and after the proclamation of the Republic women's rights and freedoms was innovation, women's study area was expanded, but even though the regulations exploitation of women, violence against women and adverse conditions of working life didn?t reach the desired or intended result. Cinema is mass media. Created by patriarchal ideology gender roles and representations of women re-estalished by cinema, patriarchal ideology dominate every aspect of cinema and working women representations shaped the perspective of patriarchal power. This situation lasted until the 2000s to the early years of cinema. The study status political, economic and social of women working in Turkey and representations of working women cinema have been discussed in the context of modernization.