Cinsel saldırı suçu işlemiş hükümlülerde, çocukluk döneminde örseleyici yaşantılara maruz kalma düzeyi ile benlik saygısı, öfke ifade tarzı arasındaki ilişkilerin incelenmesi
The relationship among the childhood trauma experiences, self-esteem and anger expression styles in sexual assault convicts charged by sexual assault
- Tez No: 326153
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İREM AKDUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk örselenme yaşantıları, öfke ifade tarzı, benlik saygısı, cinsel saldırı suçu, Childhood traumatic experiences, self-esteem, anger expression styles, sexual assault convict
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 270
Özet
Çocukluk örselenme yaşantıları, yaşandığı dönemi ve bireyin geleceğini etkileyebilen travmatik yaşantılardır. Örselenme, çeşitli psikiyatrik rahatsızlıkların oluşmasının yanı sıra, çocuğun artan öfkesini dış dünyaya saldırganlık şeklinde yansıtmasına ve benlik saygısının azalmasına da neden olabilmektedir. Bu nedenle örselenme yaşantıları ile öfke ifade tarzı, benlik saygısı arasında ilişki olduğu düşünülmektedir ve araştırmada öncelikle bu değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amaçlanmıştır. Ayrıca çocukluk örselenme yaşantıları ve öfke ifade tarzı ile psikolojik semptomlar arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Katılımcıların aile içi ilişkilerinin çocukluk örselenme yaşantıları, öfke ifade tarzı ve benlik saygısını nasıl etkilediğine de bakılmıştır.Araştırmanın örneklemini, İstanbul Ümraniye T Tipi cezaevinde kalmakta olan, cinsel saldırı suçundan hükümlü 74 erkek oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri Çocukluk Örselenme Yaşantıları Ölçeği, Sürekli Öfke-Öfke İfade Tarzı Ölçeği, Coopersmith Benlik Saygısı Ölçeği, Kısa Semptom Envanteri? kullanılarak incelenmiştir. Bunlara ek olarak, araştırmaya katılanların sosyo-demografik özellikleri ile ilgili bilgi edinmek için araştırmacı tarafından hazırlanan Sosyo-Demografik Bilgi Formu da kullanılmıştır. Araştırmanın istatiksel analizinde, Pearson Korelasyon Testi, Mann Whitney U Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (One Way ANOVA) uygulanmıştır.Cinsel saldırı suçu işlemiş olan hükümlülerde, çocukluk örselenme yaşantıları ile sürekli öfke, dışa ve içe yönlendirilen öfke arasında pozitif yönde ve anlamlı; öfke kontrolü ve benlik saygısı arasında ise negatif yönde ve anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Buna göre, katılımcıların, çocukluk dönemi örselenme yaşantıları sıklığı arttıkça, sürekli öfke, dışa ve içe yönlendirilen öfke düzeyi artmakta, öfke kontrolü ve benlik saygısı ise azalmaktadır. Ayrıca çocukluk örselenme yaşantıları ve sürekli öfke düzeyi ile psikolojik semptomlar arasında pozitif yönde ve anlamlı yönde, benlik saygısı ile negatif yönde ve anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Cinsel saldırı suçu işlemiş hükümlülerin aile ilişkileri ile ilgili faktörlerden elde edilen bulgular da ayrıntılı bir şekilde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Traumatic childhood traumas are the traumatic experiences which effect the current living period and the future life of victim. Trauma can cause lead to some psychiatric problems. Beside traumatic experiences can make the child to express his/her anger in an aggressive way and a decrease in self-esteem. In the current research, it is considered that traumatic experiences have a relationship with anger expression styles and self-esteem, and aimed to clearify the nature of this relationship. Additionaly, the relationship between these variables and psychological symptoms are also studied together with the influence of the family dynamics.Sample of this study consists of 74 male sexual assault convicts who have charged by sexual assault, in Istanbul Umraniye T-Type Prison. The scales used in data collection were Childhood Trauma Scale, Trait Anger and Anger Expression Scale, Coopersmith Self-Esteem Scale and The Brief Symptom Inventory. In addition, the socio-demographic information of the participants, were gathered with a Socio-Demographic Information Questionnaire developed and applied by the researcher. As statistical analyses, Pearson Correlation test, Mann-Whitney-U Test and One-Way ANOVA was performed.The results of the study showed that there is a significant and positive relationship between, childhood traumatic experiences, ongoing anger, extrovert and introvert anger, and there is a significant and negative relationship between self-esteem and anger management. In The sexual assault convicts accordingly, while the frequency of childhood traumatic experiences of participants increase, trait anger, introvert and extrovert anger levels also increase, and anger management and self-esteem scores decrease. Additionally significant and positive relationship between childhood traumatic experiences, ongoing anger level and psychological symptoms and negative relationship with self-esteem scores were found. The results about sexual assault convicts? intrafamilial relations with other variables were discussed in details.