KKTC'de işlenen suçların analizi, suçlu profilleri ve suç mağdurları; 2008-2014 yılları arasında
Analysis of the crimes committed in TRNC, crime victim and offender profiles; between 2008-2014
- Tez No: 385478
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN GÜNŞEN İÇLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: KKTC, Suç, Suç Önleme, Suçlu Profili, Suç Mağdurları, Kişilere Karşı İşlenen Suçlar, Narkotik Suçları, Yoğunlaşma Bölgeleri, ISCED-97, ISCO-08, Güvenlik Politikaları, TRNC, Crime, Crime Prevention, Criminal Profiles, Crime Victims, Offences against Persons, Narcotics Offences, Concentric Zones, ISCED-97, ISCO-08, Security Policies
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Suç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 309
Özet
Bu çalışmanın amacı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde işlenen suçların analizini yaparak, ülkede işlenen mevcut suçların durumunu, suç işleyen ve suça maruz kalan kişilerin profilini belirlemektir. Kişilerin hayat ve vücut bütünlüğüne, mal varlığına, onuruna, namus ve ahlakına karşı suçlar ile uyuşturucu ve tutku verici maddelerin kullanımıyla ilgi olan bu çalışma, 2008-2014 yılları arasında KKTC'de, Polis Genel Müdürlüğü tarafından tutulan 466.123 suç verisinin incelenmesi ve değerlendirilmesi neticesinde elde edilen 14.097 mesele ile birlikte suç işlemiş 14.293 ve suça maruz kalmış 9.657 kişi kaydının analiz edilmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. KKTC'de işlenen bu suçların sağlıklı bir şekilde analiz edilmesine imkan sağlamak amacıyla ülkede bulunan ilçe ve bölgeler, Burgess-Park'ın ortaya koymuş olduğu“yoğunlaşma bölgeleri”teorisi temel alınarak, nüfus ve sosyo-ekonomik kriterlerin incelenmesi neticesinde yeniden sınıflandırılmıştır. Sınıflandırılan bu bölgelerde işlenen suçlar ise yıllara, mevsimlere, günlere ve saatlere göre değerlendirilmiştir. Suç işleyen ve suça maruz kalan kişilerin incelenmesinde ise suça etki eden faktörler dikkate alınmıştır. Yapılan incelemelerde bu kişilerin, cinsiyet, vatandaşlık, ikamet ve medeni durumları ile birlikte sosyal gelişimlerinin değerlendirildiği, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerini içeren yaş dönemleri, Uluslararası Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütünün (OECD) yapmış olduğu uluslararası standart eğitim sınıflamasına (ISCED97) göre öğrenim durumları ve Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) ortaya koymuş olduğu, uluslararası meslek standartlarına (ISCO-08) göre mesleki durumları dikkate alınmıştır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde, toplumu en fazla ilgilendiren suçların ortaya çıkarılması, suç işleyen ve suça maruz kalan kişilerin profillerinin belirlenmesi âmâcıya ülke adına yapılmış ilk araştırma olan bu çalışma ile halkın huzuru ve güvenliğini sağlayabilmek adına oluşturulması gereken güvenlik politikaları için yapılacak çalışmalara zemin oluşturması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to present current status of crimes committed in the country and to establish profiles of offenders and crime victims by analyzing the crimes committed in Turkish Republic of Northern Cyprus. This study is about the crimes against life and psychical integrity, crimes against honour, pudicity and morality, narcotic substances and use of pleasure-inducing substances and it has been conducted by analyzing 14.097 case files, 14.293 offender and 9.657 crime victim records gathered by examining and evaluating 466.123 criminal file data acquired from the Police Headquarters database between the dates of 2008-2014. In order to analyze crimes committed in TRNC correctly; counties and regions of the country has been re-classified on the basis of Burgess-Park's“Concentric Zones”Theory by evaluating population and socioeconomic factors. Crimes committed in these classified regions have been evaluated according to years, seasons, days and hours. During the review of offenders and crime victims, factors affecting crimes were also taken into consideration. During the review of these persons; their gender, nationality, residency and marital status have been taken into consideration. For social development assessment; their age groups (childhood, adolescence, adulthood and elderliness), educational backgrounds (according to the International Standart Classfication of Education (ISCED97) scale factor which is prepared by OECD – the Organisation for Economic Co-operation and Development) and occupations (according to the International Standart Classfication of Occupations (ISCO-08) scale factor which is prepared by ILO - the International Labour Organization) have been taken into consideration. The purpose of this study is to specify crimes that concern the public most and to establish profiles of offenders and crime victims. It is first of its kind in Turkish Republic of Northern Cyprus and aims to establish a background for further studies in the field of security policies which is essential for public peace and security.