Çalışanların tükenmişlik düzeyleri ile kendini engelleme düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between employee burnout levels and levels of self-handicapping
  1. Tez No: 326166
  2. Yazar: SÜREYYA COŞAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT ÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, Kendini Engelleme, Duygusal Tükenme, Duyarsızlaşma, Kişisel Başarı, Burnout, Self-Handicapping, Emotional Exhaustion, Depersonalization, Personel Accomplishment
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Araştırmanın amacı, tükenmişlik ve kendini engellemenin çalışanlar açısından ilişki düzeylerinin saptanmasıdır. Bu bağlamda bu değişkenlere etki eden sosyo-demografik özellikler yani yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, son çalışılan şirketteki kıdem süresi, gelir düzeyi, araştırmanın inceleme konusunu oluşturmuştur.Araştırmaya çoğunluğu matbaa sektöründe olmak üzere değişik sektörlerde faaliyet gösteren firmaların, farklı birimlerinde hizmet veren (yönetim, satış, pazarlama, üretim) 129'u idari ve 129'u üretim çalışanı olmak üzere toplamda 258 kişi katılmıştır.Verilerin oluşturulmasında Kişisel Bilgi Formu, Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MTÖ) ve Kendini Engelleme Ölçeği'nden faydalanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizi SPSS 20.0 programında gerçekleştirilmiştir.Çalışanların tükenmişlik düzeyleri ve kendini engelleme düzeyleri arasındaki ilişkinin analiz edildiği bu çalışmanın sonucunda, genel tükenmişlik düzeyi ile kendini engelleme düzeyi açısından çalışma durumu, unvan, gelir durumu gibi değişkenlere göre anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Cinsiyet, medeni durum, şirketteki çalışma süresi değişkenlerinin tükenmişlik ile kendini engelleme düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık yaratmadığı görülmüştür.Buna karşın; yaş değişkeninde tükenmişlik puanları anlamlı bir farklılık gösterirken, kendini engelleme de bu farklılık görülmemektedir. Yine buna benzer bir duruma eğitim değişkeninde de gözlemlenmektedir. Eğitim değişkeni ile tükenmişlik arasında anlamlı bir farklılık bulunmazken,kendini engelleme arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the levels of the relationship in terms of self-handicapping and burnout. In this context, socio-demographic characteristics such as age, gender, marital status, educational background, the length of service in the last place of business, level of income, which effect those variables, constitute the subject of this research.258 people, of which 129 are administrative and 129 are production workers who serve in different locations(management, sales, marketing, production) of companies which operate in different sectors, but mostly from printing pres industry,participated in this research.Personal Information Form, Maslach Burnout Inventory(Scale) and Self-Handicapping Scale are used in the formation of data. Analyses of data obtained from this research, was performed in the program named SPSS 20.0As a result of this research, in which the relationship between the levels of burnout and levels of handicapping of employees were analysed, there is no significant difference determined according to variables such as; title, working condition and income statue in terms of the levels of burnout and levels of handicapping. It is also seen that there is no difference between the levels of burnout and levels of handicapping as a result of variables such as gender, marital status and length of service.In spite of the fact that; burnout points show significant difference in the variable of age, but self-handicapping don't show this difference. Also the similar case is observed in the variable of education. There is no significant difference between the variable of education and burnout, but a significant difference between the education and self-handicapping was found.