Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde hemşirelik bakımının yoğunluğu
Nursing care intensity of intensive care unit
  1. Tez No: 326199
  2. Yazar: FADİK ÇÖKELEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: hemşirelik bakım yoğunluğu, direkt hemşirelik uygulamaları, indirekt hemşirelik uygulamaları, yenidoğan yoğun bakım, the intensity of nursing care, direct nursing practice, indirect nursing practice, neonatal intensive care unit
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Araştırma Sağlık Bakanlığı'na bağlı Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde yoğun bakım düzeyine göre hangi hemşirelik uygulamalarının yapıldığının saptanması ve hemşirelik bakım yoğunluğunun ölçülmesi amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak planlanmıştır. Burası Türkiye'nin en büyük Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesidir. Ayrıca 120?150 arasında küvöz kapasitesi bulunmakta ve yaklaşık olarak da 150 hemşire çalışmaktadır.Çalışmanın verileri, araştırmacı tarafından literatüre dayalı hazırlanan hemşirelik bakım aktivite listesi kullanılarak toplanmıştır. Hemşirelik bakım aktivite listesi Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde bebeklere uygulanan hemşirelik aktiviteleri tanımlanarak yapılan işlemler listelenerek oluşturulmuştur.Yoğun Bakım düzeylerine göre yapılan hemşirelik uygulamalarının belirlenmesi amacıyla ?Hemşirelik Bakım Aktivite Listesi? formları serviste bulunan hastalara, o gün bakımdan sorumlu hemşireler tarafından kendi kendine raporlama yöntemi ile doldurulmuştur.Gündüz vardiyasında yoğun bakım düzeyine göre yapılan hemşirelik uygulamalarında, 2. düzeyde ve 3. düzeyde en sık yapılan uygulama ölçme izleme uygulamaları olduğu belirlenmiştir. Gündüz vardiyasında yoğun bakım düzeyine göre yapılan işlemlerden hasta giriş çıkışında, ölçme izleme, tanısal işlem, laboratuar işlemleri, ilaç hazırlama ve uygulama, external uygulamaları, hareket egzersiz, beslenme, boşaltım uygulaması 2. düzey ve 3 düzey arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu (p0,05) saptanmıştır.Gece vardiyasında yoğun bakım düzeyine göre yapılan hemşirelik uygulamarında, 2. düzeyde en sık yapılan uygulama ölçme izleme uygulamarı, 3. düzeyde en sık yapılan uygulama ölçme izleme uygulamaları olduğu belirlenmiştir. Gece vardiyasında yoğun bakım düzeyine göre yapılan işlemlerden hasta giriş çıkışında, bebek-ailesiyle iletişim, ölçme izleme, tanısal işlem, , ilaç hazırlama ve uygulama, external uygulamaları, beslenme, boşaltım, bakım ve hijyen uygulaması 2. düzey ve 3 düzey arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu (p0,05) saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe research was planned as descriptive and cross-sectional in order to determine which nursing practice was done according to level of intensive care in neonatal intensive care unit of Dr. Zekai Tahir Burak of Health Women 's Health, Education and Research Hospital of the Ministry of Health, to measure the intensity of nursing care. This is the largest neonatal intensive care unit of Turkey. It also has a capasity of 120?150 babies and approximately 150 nurses working in.Data of study were collected by the researcher using a list of nursing care activities which was based on literature. List of nursing care activity was created by listing the actions taken by defining the activities of nurses for the babies in neonatal intensive care unit. With the aim of determining the nursing practice according to the level of intensive care, `List of Nursing Care Activity? forms were given to avaible patients in the servise by nurses who were responsible for maintenance that day with self-reporting method.By the level of intensive care nursing practice which was performed during the day shift, measurement- monitoring practice was found to be the most common application in levels 2 and 3. By the level of intensive care prosedures performed during the day shift (patient input-output, measurement-monitoring, diagnostic prosedures, laborato prosedures, drug preperation and implementation, external applications, movement, exercise, nutrition and excretion) the second-level and third level were found to be a statictically significant difference (p 0.05).By the level of intensive care nursing practice which was performed during the night shift, measurement- monitoring practice was found to be the most common application in levels 2 and 3. By the level of intensive care prosedures performed during the day shift (patient input-output, communication with the babies family, measurement-monitoring, diagnostic prosedures, drug preperation and implementation, external applications, nutrition, excretion, care and hygiene) the second-level and third level were found to be a statictically significant difference (p 0.05).