Bitkisel bir drogdan bitkisel ürün prototip üretimi ve biyofarmasötik ve fitofarmasötik teknoloji uygulamaları
Herbal product prototype production from a herbal drog and biopharmaceutical and phytopharmaceutical technology practice
  1. Tez No: 326251
  2. Yazar: MÜBECCEL DENİZ SERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCÜMENT KARASULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Silybum marianum, silimarin, HPLC, Silybum marianum, silymarin, HPLC
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyofarmasötik ve Farmokokinetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
BİTKİSEL BİR DROGDAN BİTKİSEL ÜRÜN PROTOTİP ÜRETİMİ VE BİYOFARMASÖTİK VE FİTOFARMASÖTİK TEKNOLOJİ UYGULAMALARIMübeccel Deniz SERTYüksek Lisans Tezi, Biyofarmasötik ve Farmakokinetik Bilim DalıTez Yöneticisi: Doç. Dr. Ercüment KARASULUNisan 2012,172 sayfaBu çalışmanın amacı; fitofarmasötik ve biyofarmasötik teknoloji uygulamaları kullanılarak Silybum Marianum prototip kapsülünün üretilmesi, farklı pH değerlerinde çözünürlük profillerinin incelenmesi ve standardizasyonun öneminin vurgulanmasıdır.Avrupa Farmakopesindeki HPLC yöntemi ile çalışılmış, stok çözelti silimarin referans standartı kullanılarak hazırlanmış ve stabilitesini koruduğu bilinen koşullarda muhafaza edilmiştir. Validasyon parametreleri ile ilgili yapılan istatistiksel hesaplamalardan sonra Silybum Marianum granülesi ve standardize toz ekstresi içerisinde bulunan silimarinin miktar tayini yapılarak prototip kapsül üretimi için verilere ulaşılmıştır. Prototip kapsül üretiminin ardından kapsül içeriğinin miktar tayini yapılmış ve silimarinin in vitro ortamdaki çözünürlük profillerinin pH 1.2, 4.0 asetat tamponu, 6.5 için incelenmesi amacıyla 12 saat süren dissolüsyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir.Yapılan çalışmalar sonucunda; fitofarmasötik ilaçların üretimleri sırasında gerçekleştirilecek işlemlerin sentetik ilaçlara göre daha uzun süreli, detaylı bir çalışmayı gerektirdiğini ve farklı teknoloji uygulamaları ile farklı farmasötik şekillerin denenmesinin dozaj şeklinin biyoyararlanımı hakkında önbilgi vermesi açısından yararlı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
HERBAL PRODUCT PROTOTYPE PRODUCTİON FROM A HERBAL DROG AND BIOPHARMACEUTİCAL AND PHYTOPHARMACEUTİCAL TECHNOLOGY PRACTİCESMübeccel Deniz SERTMSc Thesis in Department of Biopharmaceutical and PharmacokineticSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Ercüment KARASULUApril 2012, 172 pagesThe aim of this study is, production of Silybum Marianum prototype capsule by using phytopharmaceutical and biopharmaceutical technology practices, examination of dissolution profiles in different pH values and emphasize importance of standardizationHPLC method was studied in European Pharmacopoeia, stock solution was prepared using silymarin reference standard and kept in conditions which known to preserve its stability. After the statistical calculations related to validation parameters, data is obtained by determining the amount of Silymarin in granules and standardized extract of Silybum Marianum for the production of prototype capsule. Following the production of prototype capsule, quantification of the content of the capsule was investigated and dissolution studies have been performed in pH 1.2, 4.0, 6.5 during 12 hoursAs a result of studies; we think, the production processes of phytopharmaceutical drugs, require longer period, detailed studies when compared to synthetic drug production and trying different technology practices with different pharmaceutical forms will be useful in order to give information on the bioavailability of the dosage form.