İzmir Eczacı Odası Onur Kurulu'na yansıyan olgularda deontolojik ihlallerin incelenmesi
An investigation of deontological violation cases referred to İzmir Pharmacist Chamber Honorary Committee
  1. Tez No: 326275
  2. Yazar: BÜLENT KIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİYE AMNDIRACIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Deontoloji ve Tıp Tarihi, Eczacılık ve Farmakoloji, Halk Sağlığı, Medical History and Ethics, Pharmacy and Pharmacology, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: İzmir Eczacı Odası Onur Kurulu, Deontolojik İ[email protected]
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 323
Özet
İZMİR ECZACI ODASI ONUR KURULU'NA YANSIYAN OLGULARDA DEONTOLOJİK İHLALLERİN İNCELENMESİTezi Hazırlayan: Uzm. Ecz. Bülent KIRANTıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim DalıTez Yöneticisi: Prof.Dr. Aliye MANDIRACIOĞLUTezin Tamamlandığı Yıl:2012, toplam sayfa sayısı:323Amaç:Bu araştırmada, İzmir Eczacı Odası Onur Kurulu kararlarında, deontolojik ihlallerin çeşitlerinin ve sıklıklarının saptanması, disiplin suçu işleyen eczacıların sosyodemografik özelliklerinin belirlenmesi, suç türlerinin ve bu suçları işleyen eczacılara verilen cezaların ortaya çıkmasını etkileyen faktörlerin saptanması ve İzmir Eczacı Odası Onur Kurulu kararlarıyla, Türk Eczacıları Birliği Yüksek Onur Kurulu kararlarının karşılaştırılarak, meslek uygulamalarını etkileyen etkenlerin saptanması amaçlanmıştır.Yöntem:Araştırma bulguları, 1985-2010 yılları arasında İzmir Eczacı Odası Onur Kurulu'na sevk edilen 312 dosyanın tamamının örneklem seçilmeden arşiv inceleme yöntemiyle, 30 sorudan oluşan bir veri toplama formu ile toplanarak, kesitsel, incelenmesi sonucu sağlanmıştır. İstatistik analizde, ortalama + standart sapma, gerektiğinde ortanca değer olarak, kategorik değişkenler sayı ve yüzde olarak ifade edilmiştir. Ki-Kare, Kruskal-Wallis Varyans Analizi, Mann-Whitney U, testleri kullanılmıştır.Bulgular:Şikâyetçilerin çoğunun eczacılar olduğu ve deontolojik ihlallerin çoğunun rekabet kökenli davranışlardan oluştuğu ve rekabet kökenli deontolojik ihlallerin ekonomik kriz dönemlerinde arttığı saptanmıştır. Sosyal Güvenlik Kuruluşlarının tek çatı altında toplanmasından sonra, SGK protokol hükümlerine aykırı davranışlardan dolayı deontolojik ihlallerin onur kurullarına yansıma oranında artışlar meydana geldiği saptanmıştır. Onur Kurulu kararlarının çoğunun üst disiplin örgütünce bozulduğu, bozma kararlarına suç ile ceza arasındaki denkliğin sağlanması gibi somut olmayan bir gerekçe gösterildiği anlaşılmıştır.Sonuç ve Öneriler:Problemin çözümü için eczacıların disiplin işlemlerinin yürütülmesinde standardı sağlayacak bir Disiplin yönetmeliği çıkartılmasının ayrıca, eczacılık eğitiminde mezuniyet öncesi ve sonrasında deontoloji eğitiminin yeniden düzenlenmesinin, yararlı olacağı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
AN INVESTİGATİON OF DEONTOLOGİCAL VİOLATİON CASES REFERRED TO İZMİR PHARMACİST CHAMBER HONORARY COMMİTTEEBülent KIRAN, Pharm, MPH.Ege University Faculty of Medicine,Department of Public HealthThesis Advisor: Prof.Dr.Aliye MANDIRACIOĞLUYear & total number of pages of the thesis: 2012 / 323 p.Aim: In this study ,it is aimed to determine the types and frequencies of deontological violations within the the Discipline Committee of İzmir Chamber of Pharmacy. Determination of sociodemographic characteristics of perpetrators, types of crimes and the factors affecting the penalties given to pharmacists is also studied and it is aimed to compare the decisions of the Discipline Committee of İzmir Chamber of Pharmacist and the High Discipline Committee of the Turkish Pharmacist Association and to determine the discipline procedures and factors affecting the professional practises negatively.Methods: Research findings are provided as a result of cross-sectional and analytical study of 312 files referred to Discipline committee of İzmir Chamber of Pharmacist without choosing any samples and the data were collected with a form consisting of 30 questions with an archive investigation method and analyzed using the SPSS 16 program. In the statistical analysis, mean, standard devaiton, median if necessary and categorical variables are shown as numbers and percentages.