Akut ishalli çocuklarda nörovirüs,rotavirüs ve adenovirüs sıklığı
The incidence of norovirus,rotavirus and adenovirus in children with acute gastroenteritis
- Tez No: 326293
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAN SALMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Nörovirüs, viral gastroenteritler, nörovirüs sıklığı, rotavirüs, adenovirüs, Norovirus, viral gastroenteritis, incidence of norovirus, rotavirus, adenovirus
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZETAmaç:Bu çalışmada akut ishalle başvuran çocuklarda viral etkenlerden rotavirüs, adenovirüs ve nörovirüsün görülme sıklığını araştırdık.Gereç ve Yöntemler: İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Acil Polikliniği'ne Ekim 2012-Ocak 2013 dönemlerinde akut ishalle başvuran 126 çocuk (58K,68 E) çalışmaya alındı. Hastalardan alınan dışkı örnekleri ELİSA yöntemi kullanılarak rotavirüs,adenovirüs,nörovirüs pozitifliği araştırıldı.Ayrıca başvuran hastaların yaş,kardeş sayısı, toplu ortamda bulunma,aşılanma durumu sorgulanırken ateş, karın ağrısı, kusma, ishal sıklığı ve süresi gibi klinik semptomları hasta formlarına kaydedildi.Hastaların klinik ağırlık skorlamaları hesaplanarak etken virüsler arasındaki farklılıklar karşılaştırıldı.Bulgular: Hastaların %18.2'sinde rotavirüs, %10.3'ünde adenovirüs saptanırken %8.7'sinde nörovirüs pozitifliği saptandı. Yaş dağılımına bakıldığında her üç virüsün de en fazla görüldüğü yaş 1-5 yaş arası dönem oluşturmaktaydı. Viral etkenler arasında ise nörovirüsün ortalama yaşı daha düşük saptandı. Aylara göre viral etkenlerin sıklığına bakıldığında rotavirüs en sık Ocak ayında gözlenirken, adenovirüs ve nörovirüs Aralık ve Ocak aylarında sık görüldüğü saptandı. Viral gastroenterit etkenlerinin ateş derecesi, ishal-kusma süresi ve sıklığı, dehidratasyon derecesi ve tedavisini oluşturan klinik skorlamasında her üç viral etken de orta derecede klinik ağırlığa sahipti. Adenovirüste kısmen daha ağır klinik skorlama saptanırken diğer ishal etkenleriyle karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmedi. Beş yaş altı çocuklarda rotavirüs aşılanma oranı ise %20 olarak saptandı.Sonuçlar: Dünyada viral gastroenterit etkenlerinin karşılaştırılmasında rotavirüsten sonra en sık nörovirüs saptanırken çalışmamızda rotavirüsten sonra en sık adenovirüs saptanmıştır. Gastroenterit etkenleri tüm dünyada olduğu gibi en sık kış aylarında görülmektedir. Türkiyede nörovirüs sıklığı ve klinik gidişatına yönelik daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir. Nörovirüsün viral gastroenterit etmenleri arasında önemli bir yer teşkil etmesi dolayısıyla hızlı tanı teknikleri geliştirilmelidir. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi viral gastroenterit etkenlerinin surveyansı çalışılarak ortak veri tabanı oluşturulmalıdır.Rotavirüs aşısı rutin aşı takvimine alınarak tüm çocuklar ağır rotavirüs ishaline karşı korunmalıdır.
Özet (Çeviri)
The Incidence of Norovirus, Rotavirus and Adenovirus in Children with Acute GastroenteritisAbstract:Objective: We investigated the incidence of Norovirus, Adenovirus and Rotavirus in children with acute gastroenteritis admitted to emergency room of the Department of Pediatrics.Material and Methods: One hundred twenty six children (58 female,68 male) with acute gastroenteritis admitted to the emergency room of Department of Pediatrics of Istanbul University, Istanbul Faculty of Medicine, between October 2012 and January 2013. Stool samples were investigated with ELISA method for all 3 viruses mentioned above. Demographic data including age, number of siblings, recent presence of being in a crowded environment, status of vaccination have been analyzed. Symptoms like fever, abdominal pain, vomiting, diarrhea frequency and duration have been recorded to charts. Clinical severity scores were calculated and differences between each viral etiology group were compared.Results: Rotavirus was identified in 18.2% of patients, where adenovirus and norovirus were identified in10.3% and 8.7% respectively. All of these viruses were mainly observed in the 1-5 year old age group. Norovirus was more frequent in younger age groups. Rotavirus infection was more common in January, whereas Adenovirus and Norovirus were more common in December and January. All three viral etiologies had moderate clinical severity score, which includes clinical parameters like fever, duration of diarrhea and vomiting, dehydration severity, and treatment. There was no statistically significant difference between above mentioned etiologic groups in terms of disease severity. However, Adenovirus group had a higher disease severity score. Rotavirus vaccination rate among children less than five years old was 20%.Conclusions: Adenovirus has been found as the second most frequent cause of acute gastroenteritis in our study group after Rotavirus, where Norovirus is reported as the second most common cause of acute gastroenteritis in the world. Acute gastroenteritis due to those 3 viruses are seen more frequently in winter. More studies regarding the incidence and clinical course of Norovirus in Turkey are necessary. Rapid tests for the diagnosis of Norovirus, which is a major cause of acute gastroenteritis, should be developed. Multicentre databases and surveillance studies for acute gastroenteritis etiology should be established. It is important that Rotavirus vaccination should be included in national immunization programme for preventing the disease among children.